Print je eigen wapen - een nieuwe nachtmerrie wordt werkelijkheid?

Screenshot van het 3D-geprint wapen dat wordt afgevuurd

Vandaag verscheen het eerste filmpje van iemand die een werkend pistool had uitgeprint in een 3D-printer, en dat afvuurt. Volledig nieuw is het experiment om wapens te printen niet, maar met de eerste geslaagde test raken Amerikaanse politici nu steeds meer in de stress. Is het printen van wapens echt een groot nieuw gevaar?

De 3D-printer: een machine die laagje voor laagje plastic voorwerpen kan opbouwen naar een 3D-ontwerp uit de computer. Dus ook wapens, bedachten sommigen. En zo vuurt de 25-jarige student Cody Wilson op een schietbaan ten zuiden van Austin, Texas het door zijn bedrijf Defense Distributed ontworpen en uitgeprinte plastic wapen af. Hij deed er acht maanden over om het pistool te maken. Zo presenteert het bedrijf het zelf trots op YouTube:

Hier een wat uitgebreider item van de BBC met het afvuren van het wapen:

Vijftien delen van het pistool zijn gemaakt van hittebestendig 3D-geprint plastic. De slagpin is een spijker, gewoon bij een doe-het-zelfzaak verkrijgbaar. Ook is er een stuk metaal in verwerkt, waardoor het wordt geregistreerd door metaaldetectors en in Amerika legaal is.

Een licentie voor geprinte wapens

Als een totale verrassing komt het niet: Wilsons bedrijf Defense Distributed kreeg half maart al een licentie om de pistolen te maken en eventueel te verkopen. Op de site staat over het doel van de organisatie te lezen:

“The specific purposes for which this corporation is organized are: To defend the civil liberty of popular access to arms as guaranteed by the United States Constitution and affirmed by the United States Supreme Court, through facilitating global access to, and the collaborative production of, information and knowledge related to the 3D printing of arms; and to publish and distribute, at no cost to the public, such information and knowledge in promotion of the public interest.”

Naast dit pistool wil het bedrijf allerlei andere eraan gerelateerd 3D-objecten gaan printen, zoals kogelhulzen, automatische geweren of zelfs granaten. VICE maakte eind maart al een korte documentaire over Wilson en zijn plannen, al ruim 5,5 miljoen keer bekeken:

Een AR-15 uit je thuisprinter

En er zijn er meer die met vergelijkbare plannen bezig zijn. In juli vorig jaar bijvoorbeeld maakte ene Michael Guslick bekend dat hij een semi-automatisch wapen deels had geprint. Thuis, zonder weet van de autoriteiten, en hij kon er gewoon mee schieten.

Voor het vuurwapen AR-15 dat hij ‘printte’ kwam het belangrijkste onderdeel, de ‘lower receiver’, uit de printer. De overige metalen onderdelen bestelde hij zonder overheidstoezicht online. Resultaat: een ongeregistreerd vuurwapen, waarvan hij het ontwerp op thingiverse.com zette, een site waar fans 3D-ontwerpen met elkaar delen. Er moest nog veel aan het onderdeel worden bijgewerkt nadat het uit de printer kwam en het bestond voor een groot deel dus nog uit andere, gekochte onderdelen.

Mag dat zomaar?

De ontwerpen voor het nieuwste wapen van Defense Distributed, dat dus echt bijna helemaal uit de printer komt, zijn ook gewoon online te downloaden. De naam die het bedrijf eraan gaf: de Liberator. Volgens Wilson gaan zijn plannen om het ontwerp openbaar te maken “over vrijheid”: niet zozeer de vrijheid van bewapening, maar de vrijheid van informatie, zegt Wilson. “Het gaat erom dat we leven in een wereld waar je het bestand kunt downloaden voor het ding dat je wilt maken,” zegt hij in een YouTube-filmpje.

Maar niet iedereen is daar zo enthousiast over. Eind vorig jaar schreef NRC-redacteur Herbert Blankesteijn in nrc.next over de eerste zorgen rondom geprinte wapens:

“Mag dat zomaar? Niet in Nederland, hier is het bezit van een vuurwapen zonder vergunning verboden. Sportschutters, jagers, wapenverzamelaars en wapenhandelaren moeten een vergunning aanvragen bij de korpschef van de regiopolitie. Maar in de VS is het legaal je eigen wapen te maken, zo heeft het Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms vastgelegd. Het uitwisselen van informatie hierover valt onder de vrijheid van meningsuiting. Alleen wapens verkopen is verboden zonder de daarvoor vereiste vergunningen.”

Een nieuw wapen is met deze techniek zo gemaakt voor een paar dollar. Een potentiële nachtmerrie, omdat het makkelijk en onzichtbaar thuis kan worden gemaakt, en bovendien door het plastic moeilijk te detecteren is op vliegvelden.

Nu het maken van werkende 3D-wapens zo ver gevorderd blijkt, terwijl Obama’s wet om vuurwapenbezit te beperken het juist niet heeft gehaald, is het maar de vraag hoe politici het eventuele gevaar van zelfgeprinte wapens kunnen gaan voorkomen. In de VS klinken nu bezorgde geluiden van politici die zich afvragen hoe een run op geprinte wapens gestopt moet worden.

‘Let’s look at this in perspective’

Volgens technologieredacteur bij The Guardian Alex Hern hoeven politici nog niet zo in paniek te raken. Technologisch gezien is het inderdaad best makkelijk om een vuurwapen te maken. Maar om het wapen ook accuraat en herhaaldelijk te laten vuren, zonder te blijven steken of opgeblazen te worden - daar zijn 3D-printers nog ver weg van, aldus Hern. En dan nog moet iemand het kruit maken.

3D-printen zal een grote invloed op onze dagelijkse levens krijgen. Digitale waren zullen onze fysieke wereld steeds verder innemen, en wapens zijn daar maar een klein onderdeel van, schrijft hij:

“Ultimately, trying to pin down whether 3D printing is good or bad is like trying to answer the same question for the internet, telephones or the postal service. Some livelihoods will be transformed, others ruined; the only constant will be the change it brings.”