Nu dan toch politieactie tegen coffeeshops in Maastricht

De coffeeshopboten Smokey (L) en Mississippi (R) in Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De politie in Maastricht is vanavond begonnen met het ondernemen van actie tegen coffeeshops in Maastricht. In ieder geval een drugsboot, de Mississippi, is bezocht. Ook zou een inval zijn gedaan in een boot daarnaast, meldt een woordvoerder van de gemeente aan persdienst Novum.

Of nog meer coffeeshops bezoek krijgen van de politie, kon de woordvoerder niet vertellen. De politie is vooralsnog onbereikbaar.

De regionale omroep L1 meldt dat ook coffeeshop Easy Going van voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht Marc Josemans door de politie is bezocht. De eigenaar van de Mississippi is meegenomen door de politie naar een politiebureau. In de zaak zouden ongeveer vijftien buitenlandse klanten aanwezig zijn geweest. Of ook Josemans door de politie is meegenomen, is onbekend.

Coffeeshops in Maastricht openden gisteren weer de deuren voor buitenlanders. Vandaag besloten ze naast Nederlanders enkel Belgen en Duitsers toe te staan.

Burgemeester van Maatsricht Onno Hoes waarschuwde donderdag nog dat als de coffeeshops zondag de deuren voor buitenlandse klanten zouden openen, daartegen zou worden opgetreden. Hoes dreigde met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl Hoes via het bestuursrecht bijvoorbeeld een coffeeshop kan laten sluiten. Toch greep de gemeente gisteren nog niet in.

    • Marije Willems