Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Helmin Wiels, leider grootste regeringspartij, vermoord op Curaçao

Het stoffelijk overschot van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wordt afgedekt en de omgeving van de moord afgezet door de politie.
Het stoffelijk overschot van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wordt afgedekt en de omgeving van de moord afgezet door de politie. Foto ANP

Op Curaçao is Helmin Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, gisteravond doodgeschoten. Op het strand van Marie Pompoen werd hij getroffen door zes kogels en overleed ter plekke.

De 54-jarige Wiels werd al langer bedreigd en werd hierom beveiligd. Zijn lijfwacht was op het moment van de schietpartij echter naar huis gestuurd. Bij het incident raakte verder niemand gewond. Ook zijn de dader of daders nog spoorloos. Ooggetuigen zagen dat Wiels op het kleine strand werd getroffen en dat de aanvallers er daarna in een auto vandoor gingen.

Premier Daniel Hodge zei op een persconferentie dat Nederland heeft aangeboden te helpen bij het politieonderzoek. Hij zei verder dat er nog weinig details over de moord of de aanvaller of aanvallers bekend zijn en dat ‘alle middelen’ uit de kast worden gehaald om de zaak op te lossen. Hodge noemde de daad vreselijk en zei geschokt te zijn.

‘Politieke moord ongekend op Curaçao’

Volgens Pueblo Soberano zit de maffia waarschijnlijk achter de moord omdat Wiels de corruptie op het eiland aan wilde pakken, maar gaat volgens persbureau Novum niet uit van een politieke moord in een reactie.

Nelson Navarro, minister van Justitie en lid van de politieke partij gaf volgens het ANP in een eigen reactie op de moord aan dat politieke moorden ‘ongekend’ zijn op het eiland:

“Op Curaçao kennen we geen politieke moorden. We kunnen van mening verschillen, maar moord op een politicus is ongekend.”

‘Totale onafhankelijkheid het hoogste doel voor Wiels’

Wiels streed op Curaçao voor onafhankelijkheid. Zijn partij Pueblo Soberano won in oktober de verkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering. Na de winst van Wiels bij de verkiezingen schreef redacteur Emilie van Outeren in NRC Handelsblad over de gisteravond overleden politicus dat hij ‘met harde hand’ zijn partij regeerde en zich fel uitte richting zijn tegenstanders:

“Het voornaamste doel van Wiels’ links-nationalistische partij is totale onafhankelijkheid van Nederland. Hij wil zo snel mogelijk af zijn van de bemoeienis van de kolonisator. Daarnaast lijkt het zijn streven om iedereen die dat plan in de weg loopt tot op het bot te beledigen. Politieke tegenstanders, journalisten, vrouwen, de katholieke kerk en makamba’s (Nederlanders) zijn regelmatig doelwit van zijn tirades. Wiels wordt wel de Wilders van Curaçao genoemd. Om zijn taalgebruik, en zijn filosofie dat wie zich niet aanpast aan de cultuur van het eiland en de taal leert, maar moet oprotten naar zijn eigen land.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een exclusief postuum gepubliceerd interview met Wiels, waarin hij spreekt over de bedreigingen die de afgelopen tijd in zijn richting werden geuit.