Oppositie nog steeds ontevreden met uitleg Weekers - extra vragenronde

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers moet de Kamer vandaag extra informatie geven over de toeslagenfraude. De voltallige oppositie heeft vandaag besloten een extra schriftelijke vragenronde te houden.

Dat melden de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) op Twitter:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Op voorstel van de hele oppositie houdt de Tweede Kamer vandaag nog een schriftelijk overleg over toeslagenfraude.
Twitter avatar svanweyenberg Steven van Weyenberg Op verzoek oppositie komt er voor debat extra vragenronde aan Weekers over fraude met toeslagen.

Beide Kamerleden zeggen meer te willen weten over de 280 gevallen van systematische fraude met toeslagen waarvan Weekers in het feitenrelaas melding maakte. In zijn brief schrijft hij dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingendienst (FIOD) 280 gevallen van “systeemfraude” heeft afgehandeld, vergelijkbaar met de Bulgaarse fraude, waarvan 183 na 15 september. Wat is er bekend over de in totaal 280 fraudegevallen, wil de oppositie nu graag weten.

Van Weyenberg is benieuwd om wat voor fraude het gaat en welke bedragen ermee zijn gemoeid. Omtzigt is “hogelijk verbaasd” dat hij niets van die 279 andere zaken afwist. Hij vermoedt dat het om heel veel geld gaat, mogelijk tientallen miljoenen. De Bulgarenfraude is kennelijk het topje van de ijsberg, lichtte hij toe bij RTL Z.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Vragen over de 280 gevallen van systeemfraude worden voor 16.30 uur gesteld. Onderste steen moet heel snel boven.
Twitter avatar svanweyenberg Steven van Weyenberg D66 wil oa meer info over 280 grootschalige fraudezaken met toeslagen. Wat voor fraude is het, om hoeveel geld gaat het, etc

De oppositie is verder ontevreden dat Weekers niet ingaat op de beschuldiging van de vakbond Abvakabo, die stelt dat hij al veel langer moet hebben geweten van de fraude. Omtzigt eist alsnog een reactie daarop.

‘Feitenrelaas roept meer vragen op’

Weekers stuurde het feitenrelaas over de toeslagenfraude door Bulgaren vrijdagnacht naar de Kamer. Daaruit bleek onder meer dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher al in maart op de hoogte was van de fraude. Weekers werd volgens het relaas pas op de hoogte gesteld voor de uitzending van het programma Brandpunt op 21 april.

De oppositie gaf zaterdag al aan dat ze vindt dat de door de staatssecretaris verstuurde brief meer vragen oproept dan beantwoordt, en eist nu dat Weekers uiterlijk vrijdag met de gevraagde aanvullende informatie komt.

Twee weken geleden werd bekend dat bendes op grote schaal fraude plegen met zorg- en huurtoeslagen. Ze halen Bulgaren naar Nederland, laten die zich inschrijven in een gemeente, waarop ze bij de Belastingdienst makkelijk een toeslag kunnen aanvragen. De Belastingdienst bleek al sinds april vorig jaar op de hoogte van de fraude.

Weekers heeft tot nu toe volgehouden dat hij niet eerder van de fraude wist. De staatssecretaris moet zich volgende week in de Tweede Kamer verantwoorden voor de toeslagenfraude.

    • Anouk van Kampen