One Direction: gillende meiden, energieke show

Zanger Ralf Mackenbach (17), winnaar Junior Eurosong Festival 2009, recenseert One Direction

None

One Direction maakte mij bijna doof. En dat kwam niet door de boxen die te hard stonden, maar door het belachelijk hoge gegil van een uitzinnige menigte meisjes. Vanaf het begin af aan schreeuwde het publiek het uit als op de grote schermen naast het podium een van de vijf bandleden te zien was. Gelukkig was een vrouw vriendelijk genoeg om mij en mijn broer oordopjes te verlenen.

Maar de meisjes hadden een goede reden om uit hun dak te gaan: One Direction zong alles live en de interactie met het energieke publiek was geweldig. Twitter was daarbij een belangrijke schakel. De band had van te voren getweet dat ze het leuk zouden vinden als iedereen in het oranje kwam, en daar was massaal gehoor aan gegeven. Tijdens de show zelf kwamen regelmatig tweets met vragen uit de zaal langs op de schermen. Zo vroeg een meisje wie van de vijf bandleden het hoogst kon zingen, dus dat werd even uitgetest. Dat interactieve element was leuk, of het nou voorbereid was of niet.

Ondanks de informele sfeer die de jongens creëerden leek alles tot in de puntjes uitgedacht. De band was duidelijk op elkaar ingespeeld, ook tussen de nummers door als ze even met het publiek praatten. Ieder bandlid wist precies wanneer hij iets kon zeggen.

Toen de jongens op een loopburg de lucht in werden getild en naar een tweede podium midden in de Ziggo Dome schoven, gingen alle kelen in de zaal weer open en gilde het publiek zo mogelijk nog harder. Mensen gooiden oranje petjes en zonnebrillen, die de jongens netjes in ontvangst namen en opzetten. En zo vriendelijk was de populaire band tijdens de hele show: ze bedankten meerdere malen het publiek door ze te laten weten dat ze dit niet hadden kunnen doen zonder hen.

Nadat het hele album en een aantal covers voorbij waren gekomen stonden de eerste ouders buiten alweer op hun kinderen te wachten. Voor alle fans moet dit concert helemaal te gek zijn geweest, want de band wist precies de energie en de sfeer te pakken die zij leuk vinden. Ook ik vond het een erg goede show, maar ik denk dat het voor mijn oren het beste is om niet nog een keer te gaan.