OM en spion Raymond P. gaan in hoger beroep tegen twaalf jaar straf

(VLNR) Officier van Justitie Mr. Rob van Noort, rechter M.M. Meijer, voorzitter A.J. Milius, rechter M.L. Harmsen., Raymond P., advocaat Walter Römelingh en advocaat M.F. van Hulst in de rechtbank in Den Haag. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie en Raymond P. zelf gaan in beroep tegen zijn straf van twaalf jaar, na een eis van vijftien jaar. P. meldde dat eerder vanmiddag al. De man werd vorige maand veroordeeld voor spionage voor Rusland. De Haagse rechtbank achtte bewezen dat hij jarenlang tegen betaling documenten heeft doorgespeeld aan de Russische geheime dienst.

Justitie meldt dat het een zogeheten volgappel instelt. Dit wordt ingesteld als de verdachte als eerste in beroep gaat, zoals nu het geval was. Hiermee heeft het OM meer ruimte tijdens de rechtszaak dan wanneer het niet in beroep zou gaan. Justitie kan hiermee bijvoorbeeld een andere straf eisen.

De rechtbank stelde eerder dat P., een voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, jarenlang geheime documenten van onder meer de EU en de NAVO verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland, dat voor de Russische inlichtingendienst SVR zou hebben gewerkt. Er waren vorig jaar in totaal vierhonderdvijftig documenten gevonden die door P. waren doorgespeeld. Het echtpaar werd een jaar eerder dan P. al aangehouden. Na een grootschalig FBI-onderzoek waarbij tien Russische spionnen werden ontmaskerd, is ook P. aangehouden.

Volgens de rechtbank behoorde P. tot een kleine groep spionnen die de Nederlandse staat en zijn bondgenoten ondermijnen. De rechter stelde dat hij moet hebben geweten van de schade die hij aanrichtte. Dat hij toch doorging, heeft hij volgens de rechtbank gedaan om schulden af te betalen en om zich “een zekere levensstijl” te kunnen veroorloven. De man zou zeker zeventigduizend euro hebben geïncasseerd.

    • Anouk van Kampen