Niet al te geëxalteerd muziekprogramma

Zien

Show

De Avond van de Jonge Musicus

Nederland 220.25 uur

Wie is de beste jonge musicus van Nederland? Om die vraag draait het in De Avond van de Jonge Musicus. Vier jongeren spelen een solowerk onder begeleiding van het Nederlands Kamerorkest. Liesbeth (18) speelt cello, Joost (17) harp, Manuel (14) saxofoon en Lucie (13) blokfluit. Een jury kiest wie van de vier Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Eurovision Young Musicians Competition in Keulen. Hoewel er geprobeerd is het programma vaart te geven met wat stukjes – soms tenenkrommende – human interest, draait het in het programma vooral om muziek. Dat is bijzonder: hoe vaak hoor je primetime nog 10 minuten klassieke muziek achtereen?

Soms vergeet je dan dat het om een wedstrijd gaat. De voorbeeldige deelnemers zijn allervriendelijkst voor elkaar, en de commentatoren vol lof.

Om de wedstrijd voor een breder publiek toegankelijk te maken, zijn er naast een vakjury ook twee commentatoren („Mooi hè, die innerlijke rust?”). Hinderlijk voor de muziekliefhebber, want wat heb je aan muziek als er iemand doorheen praat? Voor de leek is het soms zinnig. Al vliegt muziekjournalist Biëlle Luttmer in haar enthousiasme soms wat uit de bocht: dan noemt ze een uitvoering niet objectief en is ze blij met een niet al te geëxalteerd vibrato.

Lineke Nieber