Niemand weet hoe lang ie moet zitten

Een groep vreemdelingen die vastzit in het detentiecentrum op Schiphol is gestopt met eten en drinken. Ze voelen zich behandeld als criminelen

Een groep vreemdelingen die vastzit in het detentiecentrum op Schiphol, is sinds afgelopen woensdag in hongerstaking.

1 Waarom staken ze?

De vreemdelingen willen een betere behandeling. In vreemdelingendetentie zitten de mensen veel op cel die ze met z’n tweeën of vieren delen. Er zijn nauwelijks activiteiten op dammen en pingpongen na. Ze voelen zich als criminelen behandeld terwijl ze dat niet zijn. Niemand weet hoe lang hij nog moet zitten, die onzekerheid is fnuikend.

2 Wie zijn de hongerstakers?

Het gaat om mensen die Nederland kort geleden zijn binnengekomen met het vliegtuig. Dat zijn niet perse allemaal asielzoekers. Mensen kunnen ook naar Nederland komen om bijvoorbeeld geld te verdienen. De woordvoerder van het ministerie van justitie kan niet zeggen hoeveel hongerstakers asiel hebben aangevraagd. Volgens haar doen tussen de 16 en 19 mensen mee. Andere bronnen spreken over 21 hongerstakers.

3 Waarom zitten die mensen opgesloten?

Vreemdelingen die met het vliegtuig via Schiphol in Nederland arriveren, worden opgesloten. Als ze recht hebben op asiel, mogen ze binnen. De rest moet terug naar het land van herkomst. Vreemdelingen die over land naar Nederland komen en asiel aanvragen, wachten de asielprocedure af in open asielzoekerscentra. Of ze verdwijnen in de illegaliteit. Veruit de meeste vreemdelingen komen via België of Duitsland.

4 Wat gebeurt er nu met de hongerstakers?

De gezondheid van de hongerstakers wordt goed in de gaten gehouden, zegt de woordvoerder van het ministerie van justitie. Als hun gezondheid in het geding is, worden ze overgebracht naar het justitieel medisch centrum.

5 Waarom is het regime zo streng?

Mogelijk wordt gehoopt dat mensen sneller vertrekken als de situatie heel rottig is. In praktijk werkt het niet zo, omdat behalve de vreemdeling ook het land van herkomst moet meewerken. Als dat land geen reispapieren verstrekt, kan niet worden uitgezet. Detentie zou ook een afschikkende werking hebben. Vreemdelingen zijn er inderdaad doodsbang voor. Maar het is de vraag of het mensen ervan weerhoudt om naar Nederland te komen.

    • Sheila Kamerman