Meeste asielzoekers in hongerstaking eten weer

Foto ANP / Marcel Antonisse

Zeventien van de negentien asielzoekers die in het detentiecentrum op Schiphol in hongerstaking waren gegaan, eten weer. Twee asielzoekers weigeren nog steeds te eten. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan persdienst Novum.

Een derde asielzoeker is vanwege de hongerstaking overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Daar zijn artsen die betere zorg kunnen bieden, meldt de zegsvrouw. Over zijn toestand wil zij niets kwijt.

De asielzoekers stopten dinsdag met eten en drinken. Donderdag hadden ze een gesprek met leidinggevenden van het detentiecentrum maar dat leverde niets op. De asielzoekers zijn nog niet uitgeprocedeerd. De meesten hebben een eerste afwijzing binnen, maar definitief is die nog niet.

Update:
Het ministerie meldt dat er toch weer meer asielzoekers in het centrum zijn gestopt met eten. Er is nu sprake van zo’n tien hongerstakers.

Protest tegen criminele behandeling

De in totaal 21 asielzoekers protesteren omdat ze als criminelen worden behandeld, zo schrijft dagblad Trouw vanochtend. Eén van de hongerstakers zegt in de krant dat ze niet gebeld mogen worden, hun paspoort moesten inleveren en vingerafdrukken moesten afstaan:

“Ik word behandeld als een crimineel. Maar wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in Trouw weten ‘altijd bereid te zijn tot dialoog’. “De IND, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Dienst Terugkeer en Vertrek onderzoeken wat ze voor deze mensen kunnen betekenen zodat ze met hun actie stoppen”, zegt een woordvoerder. De mensen worden intussen scherp in de gaten gehouden.