Mag hennep telende huurder op de zwarte lijst?

De uitspraak // Een woningcorporatie treft bij een huurder hennep aan Mag die corporatie de man zwaarder straffen als hij het tot een rechtszaak laat komen? En zijn naam aan andere corporaties geven?

De Zaak. Een alleenstaande man met kinderen kweekt hennep in zijn huurwoning. De politie neemt 110 planten in beslag – een slaapkamer was kwekerij. De man en zijn kinderen woonden elders. De woningcorporatie wil van het huurcontract af.

Wat staat er in het contract? „Het is niet toegestaan in het gehuurde hennep te kweken.” Bij hennepkweek wordt de overeenkomst beëindigd. De huurder mag eerst zelf opzeggen. In dat geval wordt hij twee jaar uitgesloten van een nieuwe huurwoning. Weigert de huurder en komt het tot een rechtszaak, dan wordt hij vijf jaar uitgesloten van een volgende woning.

Dat geldt dan meteen voor álle woningcorporaties in zijn woonplaats. De corporaties, politie, energiebedrijf en het parket hebben afgesproken dat personalia van uitgezette ‘hennephuurders’ worden gedeeld.

Waar gaat deze zaak over? De corporatie wil het huurcontract ontbinden en de sleutels retour. De huurder wil niet op de zwarte lijst van de corporaties komen. Het doorgeven van zijn naam vindt hij onrechtmatig. Dat moet ongedaan worden gemaakt. Hij erkent met hennepteelt een fout te hebben gemaakt, maar vindt uitzetting een te zware straf. Hij zegt een nette huurder te zijn geweest.

Wat zegt de rechter? Over het rechtmatig opzeggen van het contract is geen twijfel. De huurder veroorzaakte onverantwoorde risico’s op brand, stank- en wateroverlast. Zelf woonde hij er niet. Dus de gevolgen waren voor de buren. De man nam alle risico’s doelbewust – ook het verlies van het huurcontract.

Tegen de zwarte lijst heeft de rechter eveneens geen bezwaar. Die is nodig voor een geloofwaardig anti-hennepbeleid. Alleen mag de termijn niet langer zijn dan twee jaar. Een uitsluiting van vijf jaar, als het tot een rechtszaak komt, is „onjuist”. Een corporatie mag huurders niet bestraffen omdat ze toegang tot de rechter zoeken. Dat is een burgerrecht uit art. 6 van het Europese mensenrechtenverdrag.

De huurder krijgt ook gelijk in zijn bezwaar tegen het delen van zijn gegevens tussen corporaties. Hennepteelt is strafbaar. Als corporaties met elkaar uitwisselen wie er voortaan een paar jaar voor straf moet wachten, dan zijn dat strafbare persoonsgegevens. Daarvoor hebben de corporaties geen toestemming gevraagd of gekregen. De personalia van de huurder moeten daarom worden geschrapt. De huurder krijgt een wachttijd van twee jaar, bij alleen deze corporatie.

    • Folkert Jensma