Lachend blazen ze de moeilijkste stukken

De Avond van de Jonge MusicusNed. 2, 20.25-22.00 uur

Wie is de beste jonge musicus van Nederland? Daarom draait De Avond van de Jonge Musicus. Vier jongeren spelen een solowerk onder begeleiding van het Nederlands Kamerorkest. Liesbeth speelt cello, Joost harp, Manuel saxofoon en Lucie blokfluit. Een jury kiest wie Nederland mag vertegenwoordigen in de Eurovision Young Musicians Competition in Keulen op 31 mei 2014.

Hoewel er geprobeerd is het ietwat tuttige programma vaart te geven met wat stukjes – soms tenenkrommende – human interest (Joost die demonstreert hoe lastig het is om een harp te vervoeren), draait het in het programma vooral om muziek. En dat is bijzonder: hoe vaak hoor je primetime nog tien minuten klassieke muziek achtereen?

Soms vergeet je dan dat het om een wedstrijd gaat. De vier voorbeeldige jongeren zijn vriendelijk voor elkaar, en ook de commentatoren zijn vol lof. Terecht: verbazingwekkend hoe Lucie (13) blokfluit speelt en Manuel (14) lachend de moeilijkste stukken blaast.

Om de wedstrijd voor een breder publiek toegankelijk te maken zijn er twee commentatoren: „Mooi hè, die innerlijke rust?” Hinderlijk voor de muziekliefhebber, want wat heb je aan muziek als iemand er doorheen praat. Maar voor de leek is het soms zinnig. Al vervalt muziekjournalist Biëlle Luttmer in haar enthousiasme in vakjargon. Een uitvoering is dan ‘niet objectief’ en is ze blij met een ‘niet al te geëxalteerd vibrato’.

    • Lineke Nieber