Kwetsbaarheid buiten de Kuip nekt opkrabbelend Feyenoord

Feyenoord heeft bijna het hele seizoenen meegestreden om het kampioenschap, met een leuk elftal vol met eigen jeugd en een veel scorende Italiaan, maar kan na de nederlaag van gisteren bij ADO Den Haag (2-0) hooguit nog derde worden in de eredivisie.

Na afloop van de wedstrijd zei trainer Ronald Koeman: „Zoals wij speelden, leek het alsof we al tevreden waren over het seizoen. De extra scherpte die nodig was om hier te winnen, ontbrak. Dat kost ons nu wel de tweede plaats. Hoe het zo kon komen, is moeilijk te verklaren.”

Feyenoord – dat voor het laatst kampioen werd in 1999 – keerde de afgelopen twee jaar onder leiding van Ronald Koeman terug in de Nederlandse top. Vorig seizoen werd de tweede plek van de Rotterdamse club gevierd als een hoofdprijs, maar bij een derde of vierde plaats zal de Coolsingel leeg blijven.

Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Zo vertrok na vorig seizoen bijna de hele as van het elftal: verdediger Ron Vlaar, middenvelders Karim el Ahmadi en Otman Bakkal en spits John Guidetti. Toch bestond lange tijd de hoop dat Feyenoord de prestatie van vorig jaar kon evenaren of zelfs overtreffen.

Maar voor een titelkandidaat speelde de club buitenshuis te matig. Thuis was Feyenoord ongenaakbaar, maar in uitwedstrijden verloor het net zo vaak als het won: alle wedstrijden bij de directe concurrenten, maar ook bij FC Twente, Heerenveen, PEC Zwolle en gisteren dus ADO Den Haag. Spits Graziano Pellè scoorde 26 keer, maar Feyenoord was wel erg afhankelijk van hem. Bovendien was de Italiaan vooral goed tegen de ‘kleintjes’ – slechts zeven van zijn 26 treffers maakte hij tegen een club bij de eerste negen.

Liefst zeven van de elf basisspelers van Feyenoord zaten dit jaar bij de selectie van het Nederlands elftal. Van hen zijn alleen centrale verdediger Joris Mathijsen en rechtsbuiten Ruben Schaken ouder dan 23. Voor de jongeren bleek het zwaar na wedstrijden met Oranje ook het weekend erna goed te spelen bij Feyenoord.

Feyenoord strijdt nog om de derde plaats. Vitesse staat twee punten achter. Wie derde wordt, hoeft maar één voorronde te overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League; de nummer vier moet twee voorrondes doorkomen. Feyenoord is het aan zijn stand verplicht zich minimaal te plaatsen voor de groepsfase.

De vraag is met welk team dat zal moeten gebeuren. Nu Feyenoord plaatsing voor de lucratieve Champions League is misgelopen, kan de club de miljoenen euro’s bij verkoop van Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en/of Stefan de Vrij goed gebruiken om de financiële zorgen te verlichten. Geld voor aankopen is er niet.