Kortkolom sport

Scheidsrechter VS na geel doodgeslagen

Salt Lake City. Een 46-jarige scheidsrechter uit het Amerikaanse Salt Lake City is zaterdag overleden nadat hij was geslagen door een 17-jarige speler die een gele kaart niet accepteerde. Het incident vond plaats in een amateurcompetitie voor latino’s. De speler is aangehouden. De familie van Portillo hoopt dat zijn dood zal leiden tot meer veiligheid en meer zelfdiscipline bij spelers. Volgens de familie was Portillo in zijn acht jaar als arbiter al twee keer eerder aangevallen, waarbij hij onder meer een gebroken rib en been opliep. (NRC)

Ritsma terug op ijs als coach in Fries gewest

Amsterdam. Rintje Ritsma keert terug in het schaatsen, als trainer van het gewest Friesland. Dit meldde de Leeuwarder Courant vanmorgen. De zesvoudig Europees en viervoudig wereldkampioen allround stopte in 2008 met schaatsen. Ritsma (43) gaat samenwerken met Jan Ykema, winnaar van olympisch zilver in Calgary 1988. De oud-topschaatsers hebben geen trainersdiploma’s en werken samen met CIOS-docent Arjen Wolters. (NRC)

Chicago Bulls naar kwartfinale play-offs

New York. Chicago Bulls gaat als achtste en laatste ploeg van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA naar de tweede ronde van de play-offs. De Bulls wonnen in New York het beslissende zevende duel tegen Brooklyn Nets met 99-93. Chicago treft nu titelfavoriet Miami Heat, waar sterspeler LeBron James voor de vierde keer in vijf jaar werd uitgeroepen tot meest waardevolste speler (MVP). Het is de vierde keer in vijf jaar dat James de prijs krijgt. Alleen Kareem Abdul-Jabbar (zes keer), Michael Jordan en Bill Russell (vijf keer) zijn vaker onderscheiden. (Novum)

WK-punten na crash motorcoureur Iwema

Jerez. Motorcoureur Jasper Iwema heeft gisteren twee WK-punten gepakt. In de Moto3-race op het circuit van Jerez eindigde de Drent als veertiende tijdens de MotoGP van Spanje. Iwema kwam tijdens de MotoGP in Austin twee weken geleden zwaar ten val en liep een hersenschudding op. De Spanjaard Maverick Viñales leidt de WK-stand. Iwema staat achttiende. (Novum)

Bokser Klitsjko wint WK zwaargewicht

Mannheim. Vladimir Klitsjko (37) heeft zaterdag in Mannheim zijn wereldtitels in het zwaargewicht met succes verdedigd. De Oekraïner won simpel van zijn Italiaanse uitdager Francesco Pianeta. Klitschko heeft de wereldtitels van de bonden IBF, IBO, WBA en WBO. Broer Vitaly is wereldkampioen van de WBC. De twee nemen het uit principe nooit tegen elkaar op in de ring. (Novum)

Nederlandse golfers in toptien China Open

Amsterdam. Golfer Robert-Jan Derksen is vierde geworden bij de China Open. Joost Luiten werd in Tianjin gedeeld achtste. De zege ging naar de Australiër Brett Rumford. Tweede werd de Finse Mikko Ilonen, derde de Fransman Victor Dubuisson. (Novum)