Kortkolom buitenland

Weer verkrachting in Braziliaanse bus

Rio de Janeiro. Brazilië is opnieuw opgeschrikt door de verkrachting van een vrouw in een rijdende bus. Een gewapende man beroofde afgelopen vrijdag meerdere passagiers van de bus, sloeg de vrouw met zijn pistool en verkrachtte haar vervolgens. Vorige maand riep de verkrachting van een Amerikaanse toeriste in een minibusje al vragen op over de veiligheidssituatie in Brazilië, dat een aantal grote internationale evenementen organiseert, waaronder het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar. (BBC)

Vete Uribe en Maduro over ‘moordcomplot’

Bogotá. De Colombiaanse oud-president Álvaro Uribe overweegt de nieuwe president van Venezuela, Nicolás Maduro, aan te klagen wegens laster. Maduro verklaarde afgelopen vrijdag dat Uribe hem wil laten vermoorden. Volgens Uribe wordt juist zijn leven in gevaar gebracht door de uitspraken van Maduro. Uribe stond altijd op gespannen voet met de overleden Hugo Chávez. Hij is een van de weinige politici in Latijns-Amerika die zich openlijk heeft uitgesproken tegen de verkiezingszege vorige maand van de socialist Maduro. (Reuters)

Doden Bangladesh na rel over blasfemiewet

Dhaka. Bij rellen in Bangladesh tussen politie en fundamentalistische moslims zijn vanmorgen zeker vijftien mensen omgekomen. De moslims eisen dat de regering de doodstraf invoert voor godslastering. Onder de slachtoffers zijn behalve demonstranten ook twee politiemannen en een militair. De regering weigert in te gaan op de eis van de militante moslims. Volgens een woordvoerder wordt het land geregeerd op basis van seculiere, liberale wetgeving. De politie heeft voorlopig alle demonstraties verboden. (AP)

Orban: geen pardon voor antisemitisme

Boedapest. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in een toespraak gisteren tot het Joodse Wereldcongres (WJC) gezegd dat hij geen enkele tolerantie heeft voor antisemitisme. Het WJC betreurt het dat hij niet een stap verder ging en het antisemitisme van de ultrarechtse partij Jobbik aanviel. Het WJC vergadert dit jaar in Boedapest uit steun voor de naar schatting 100.000 joden in Hongarije die lijden onder het steeds openlijker antisemitisme van Jobbik. Duizend aanhangers van Jobbik trotseerden zaterdag een demonstratieverbod. Zij protesteerden tegen „de zionistische opmars” in Hongarije en zeiden dat Hongaren nooit „de voeten van joden (zouden) likken”. (AP)

Standbeeld Stalin onthuld in Siberië

Jakoetsk. Stalin keert terug in de Siberische stad Jakoetsk. Op initiatief van de communisten wordt op Overwinningsdag een buste van de Sovjetleider onthuld. Stalin is sinds 1956, het jaar waarin zijn opvolger Chroesjtsjov zijn ‘misdaden’ in een geheime rede prijsgaf, uit het straatbeeld van Rusland verdwenen. Onder Poetin wordt hij wel weer gewaardeerd als ‘effectieve manager’, maar officieel is er van rehabilitatie geen sprake. In Jakoetsk willen de communisten daarmee nu wel een begin maken. (NRC)