Kortkolom binnenland

Miljoen bezoekers Bevrijdingsfestivals

Amsterdam. De Bevrijdingsfestivals in Nederland hebben gisteren „tegen een miljoen bezoekers” getrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Nationaal comité 4 en 5 mei laten weten. De festivals zijn elk jaar goed voor meer dan 750 duizend bezoekers. Het hoge bezoekersaantal van dit jaar is volgens het comité onder meer te danken aan het goede weer. De festivals, die samen ruim 250 bands een plek op een van de ongeveer 40 podia bieden, waren gratis toegankelijk. (Novum)

Extreemrechtse stickers Winschoten

Winschoten. In Winschoten, in de provincie Groningen, zijn vrijdagnacht lantarenpalen met extreemrechtse stickers beplakt. „Bent u zich bewust van uw Germaanse wortels, wij wel”, staat er op de sticker. Het zou gaan om een gering aantal stickers. Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt laat weten dat ze zo snel mogelijk worden verwijderd en spreekt van een „ziekelijke actie”. De stickers zijn afkomstig van een nationalistische organisatie die zich ‘Divisie Noordland’ noemt. Het is nog onbekend wie er precies achter deze groep zit. Op de website zijn de gezichten van de leden onherkenbaar gemaakt. (NRC)

Kabinet Sint Maarten dit weekend gevallen

Philipsburg. Het tweede kabinet-Wescot-Williams op Sint Maarten is dit weekeinde gevallen. De twee parlementsleden van de Democratische Partij van Sarah Wescot-Williams trokken hun steun gisteren in, samen met een een onafhankelijk parlementslid. Het kabinet werd geplaagd door verdenkingen van omkooppraktijken waar een van de parlementsleden en mogelijk ook minister van justitie Roland Duncan bij betrokken zouden zijn. Nederland had al aangedrongen op het vertrek van Duncan. (Novum)

Patiënt geopereerd op gezonde prostaat

Leiden. Een gezonde patiënt van het Diaconessenhuis in Leiden is door een verwisseling zijn prostaat kwijt. Het ziekenhuis ging over tot verwijdering op basis van de uitslagen van een onderzoek. Die behoorden echter toe aan een naamgenoot. Dat bevestigde het ziekenhuis vandaag na berichtgeving in het AD. De 64-jarige man is nu incontinent en impotent. Hij heeft een claim ingediend bij het ziekenhuis. De raad van bestuur van het ziekenhuis betreurt de fout en heeft beide patiënten excuses aangeboden. (Novum)

Politie schiet na dreigen met pistool

Rotterdam. De politie heeft vanochtend twee schoten gelost bij een caféruzie in Rotterdam. Niemand raakte gewond. De politie kwam half acht ’s ochtends aan bij het café aan het Eendrachtsplein waar de ruzie was uitgebroken. Getuigen meldden dat er gedreigd was met een wapen. De politie trof in een auto bij het café een verdachte man en vrouw aan. Nadat de vrouw gefouilleerd was, pakte de bestuurder van de auto een pistool en richtte deze op de agenten. Die zagen „geen andere mogelijkheid” dan hun dienstwapen te trekken, aldus een woordvoerder. De verdachte ontsnapte in zijn auto. (NRC)