Kort

Opvoeding

Kinderen ondeugend door streng straffen

Amsterdam. - Als ouders vaak streng straffen, worden hun kinderen opstandig, ongehoorzaam en agressief – maar gek genoeg schamen die kinderen zich ook bovengemiddeld veel. Hoe kan dat? Het komt onder meer, laten psychologen zien, doordat dingen die niet mogen sterk in je hoofd blijven hangen (Journal of Personality and Social Psychology). Als je hoort ‘je mag niet aan een witte beer denken’, moet je er automatisch aan denken. Doordat kinderen die iets niet mogen steeds aan het verbod moeten denken, concluderen ze al dan niet bewust ‘dan moet ik het wel heel graag willen’. En het voortdurend onderdrukken van gedachten aan iets dat niet mag, leidt tot schaamte. Het kost bovendien veel energie, waardoor ze waarschijnlijk sneller aan (immorele) verleidingen bezwijken. NRC

Mondloze worm

Eten met je achterste

Amsterdam. - Honderden oranje Osedax-diepzeewormen doen zich hier tegoed aan een walvisbot. Ze hebben geen mond of maag; ze dringen het taaie botweefsel binnen met hun zuurafscheidende achterste. Door het zuur lossen botmineralen op. De wormen nemen de vrijgekomen voedingsstoffen op. Osedax is het enige dier dat leeft van ‘boorgruis’, schreven biologen vorige week in Proc. of the Royal Society B. Zij ontdekten de zuurtransporterende eiwitkanaaltjes van Osedax. NRC

Pesticiden

Ook waterleven sterft

Amsterdam. - Niet alleen bijen, ook waterinsecten lijden onder het gebruik van pesticiden. In Nederlandse wateren waar de kwaliteitsnormen overschreden worden, komt tot wel 70 procent minder waterleven voor. Dat schreven onderzoekers van de Universiteit Utrecht vorige week in PLOS ONE. Het onderzoek richt zich specifiek op imidacloprid, een van de meest gebruikte pesticiden in de Nederlandse tuin- en landbouw. Omdat imidacloprid in water oplosbaar is, spoelt het pesticide in grote hoeveelheden de bodem uit. Ook door lozingen bij kassen komt het gif in oppervlaktewater terecht. Voor insecten is imidacloprid een zenuwgif. Vorige week besloot de Europese Commissie het gebruik van drie pesticiden, waaronder imidacloprid, in te perken. Maar het verbod geldt alleen voor gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals maïs en koolzaad, niet voor waterleven. nrc