Kort

Aerial picture taken on May 4, 2013 of an exploded freight train on a track near Schellebelle, 20 kms east of Gent on May 4, 2013. Belgian authorities on May 4 evacuated nearly 300 people from their homes after several cars of a train carrying chemicals derailed, causing a major fire near the city of Gent. Nobody was hurt in the accident which happened around 2:00 am (0000 GMT) between the towns of Schellebelle and Wetteren, said Infrabel, the entity responsible for the Belgian railway network. AFP PHOTO / BELGA / BENOIT DOPPAGNE -Belgium Out-
Aerial picture taken on May 4, 2013 of an exploded freight train on a track near Schellebelle, 20 kms east of Gent on May 4, 2013. Belgian authorities on May 4 evacuated nearly 300 people from their homes after several cars of a train carrying chemicals derailed, causing a major fire near the city of Gent. Nobody was hurt in the accident which happened around 2:00 am (0000 GMT) between the towns of Schellebelle and Wetteren, said Infrabel, the entity responsible for the Belgian railway network. AFP PHOTO / BELGA / BENOIT DOPPAGNE -Belgium Out- AFP

België

Giftige dampen na treinongeluk

Wetteren. - Rond het Belgische Wetteren, waar vrijdagnacht een trein ontspoorde, waren gisteren volgens de brandweer nog steeds giftige gassen te meten. Bij het ongeval kwam één persoon om, 33 mensen raakten gewond. Zij zijn buiten levensgevaar, meldden Belgische media. De goederenwagons bevatten een giftige en zeer brandbare stof. Na enkele explosies vloog de trein in brand. Er werden zo’n 500 omwonenden geëvacueerd. Zij mogen vandaag weer naar huis. NRC

Libië

Ban voor oud-leden van Gaddafi-regime

Tripoli. - Het Libische parlement heeft een wet aangenomen die het voor hooggeplaatste functionarissen uit het oude regime van Moammar Gaddafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge positie binnen de overheid te bekleden. Door de wet moeten mogelijk veel huidige leiders binnen de Libische regering, die tientallen jaren geleden deel uitmaakten van het Gaddafi-regime, opstappen. Volgens een woordvoerder van het parlement wordt er een commissie opgericht om te bestuderen op wie de wet van toepassing is. AP

Neonazi

Begin proces tegen Duitse Zschäpe

München. - Vandaag begint in München het proces tegen neonazi Beate Zschäpe. Eerder werd het proces uitgesteld, omdat er toen geen plek was voor Turkse media. Zschäpe zou medeverantwoordelijk zijn voor de moord op tien migranten tussen 2000 en 2006, onder wie acht Turken. Twee van haar medestanders pleegden zelfmoord. Pas in 2011 kwamen de autoriteiten de drie op het spoor. NRC

Vergissing

‘Dode’ man op strand blijkt toch nog levend

Gorichem. - Een man die dood werd aangetroffen op een strand in Gorichem, blijkt toch te leven. Dat meldt de NOS. Twee jongens vonden zaterdag het lichaam van een man. De politie en ambulancepersoneel probeerden de man daarna te reanimeren, maar toen dat niet lukte, werd hij dood verklaard en toegedekt. Rechercheurs van de technische recherche stelden later tot hun verrassing vast dat het hart van de man nog klopt. NRC