Kort

Britse Lagerhuis

Vicevoorzitter Evans gearresteerd

Londen. - De Conservatief Nigel Evans, vicevoorzitter van het Britse Lagerhuis, is zaterdag gearresteerd op verdenking van verkrachting en aanranding. De 55-jarige man zou in de afgelopen vier jaar twee mannen van begin twintig hebben misbruikt, meldt de BBC. Evans noemde de beschuldigingen „compleet onwaar”. NRC

Maastricht

Coffeeshops open voor buitenlanders

Maastricht. - De gemeente Maastricht heeft niet ingegrepen bij dertien coffeeshops die sinds gisteren weer buitenlandse gebruikers toelaten. Afgelopen donderdag oordeelde de rechtbank in Maastricht dat de gemeente coffeeshop Easy Going niet had mogen sluiten, omdat daar de regelgeving rond de wietpas niet werd nageleefd. Hierop besloten coffeeshophouders buitenlanders weer toe te laten. Sinds mei vorig jaar is het in Zuid-Nederland verboden wiet te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. novum

Textielfabriek

Dodental na ramp Dhaka blijft oplopen

Dhaka. - Onder het puin van de ingestorte kledingfabriek in Dhaka worden nog steeds doden gevonden. De politie meldde gisteravond dat het dodental inmiddels op 610 staat. Negen mensen worden vastgehouden in verband met de ramp op 24 april, toen de kledingfabriek in de hoofdstad van Bangladesh instortte. Onder hen de eigenaar van het pand. ap, reuters

Excuses

Niall Ferguson noemt uitspraak „dom”

Londen. - De Britse historicus Niall Ferguson heeft gisteren via zijn website excuses gemaakt voor een „domme en ongevoelige” opmerking tijdens een lezing. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Ferguson, die getrouwd is met Ayaan Hirsi Ali, zei dat de invloedrijke econoom John Maynard Keynes’ langetermijnvisie werd beïnvloed door zijn seksuele geaardheid en het feit dat hij kinderloos was. „Keynes was homoseksueel en was niet van plan om kinderen te krijgen”, noteerde een journalist. NRC

62.162

euro kostte Bruni

De Franse staat betaalde dit bedrag maandelijks voor Carla Bruni toen haar man nog president was. Dat antwoordde premier Ayrault dit weekend op de vraag van een parlementslid. Bruni betaalde er acht medewerkers en het beheer van haar website van.