Koning betuigt medeleven aan nabestaanden Helmin Wiels

Het stoffelijk overschot van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wordt afgedekt en de omgeving van de moord afgezet door de politie.
Het stoffelijk overschot van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wordt afgedekt en de omgeving van de moord afgezet door de politie. Foto ANP

Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden en vrienden van Helmin Wiels, meldt de NOS. De leider van de grootste politieke partij op Curaçao, Pueblo Soberano, werd gisteravond doodgeschoten op het strand.

Willem-Alexander zegt in een mail aan de gouverneur van Curaçao dat de dood van Wiels hem zeer heeft aangegrepen.

“Bij mijn inhuldiging en beëdiging zei ik vorige week dat in het Koninkrijk der Nederlanden iedereen zijn stem mag laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen. Helaas is het een markante medeburger niet langer gegeven hier invulling aan te geven.”

De 54-jarige Wiels werd al langer bedreigd en werd hierom beveiligd. Zijn lijfwacht was op het moment van de schietpartij echter naar huis gestuurd. Bij het incident raakte verder niemand gewond. Ook zijn de dader of daders nog spoorloos. Ooggetuigen zagen dat Wiels op het kleine strand werd getroffen en dat de aanvallers er daarna in een auto vandoor gingen.

Nederlandse politici als premier Rutte en minister Plasterk hebben met afschuw gereageerd op de moord op de Curaçaose politicus. “Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, aldus Rutte in een verklaring.

Lees ook: NRC publiceert Wiels’ laatste grote interview: ik ben niet bang

    • Marije Willems