Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti (94) overleden

Giulio Andreotti in 2008 in het Palazzo Madma in Rome.
Giulio Andreotti in 2008 in het Palazzo Madma in Rome. Foto AFP

De voormalige Italiaanse politicus Giulio Andreotti is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Andreotti zat sinds 1945 in het Italiaanse parlement en nam deel aan 33 regeringen, zeven maal was hij premier.

Zijn politieke loopbaan begon op 28-jarige leeftijd en hij groeide uit tot leider van de Italiaanse christen-democraten (DC), die de Italiaanse politiek na de Tweede Wereldoorlog gedurende vijf decennia wist te domineren. In totaal was hij 63 jaar lid van het parlement, en naast zijn premierschap was hij 21 keer minister. In 1991 werd de politicus benoemd tot senator voor het leven. Hij gold in zijn gloriejaren als een van de machtigste mannen in Italië.

Medio jaren negentig werd Andreotti beschuldigd van moord en betrokkenheid bij de maffia. Hij ontkende in alle toonaarden en werd uiteindelijk in cassatie veroordeeld voor bewezen banden met de maffia in de periode voor 1980, maar hij werd niet bestraft omdat de zaak was verjaard. De oud-premier is betrokken geweest bij veel ‘duistere zaken’, aldus Italië-redacteur Marc Leijendekker:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Andreotti overleden. Zeven keer premier. Veroordeeld wegens maffia maar verjaard. Niet corrupt, maar betrokken bij veel duistere affaires

Andreotti kampte de afgelopen jaren met diverse gezondheidsproblemen. Vorig jaar werd hij enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen met hartritmestoornissen.

Leijendekker over de persoonlijkheid van Andreotti:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Andreotti was: Beëlzebub. De Prins der duisternis. Mr. Italy Kardinaal buiten de kerk. En natuurlijk “Il Divo”, uit die meesterlijke film
Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Dixit Andreotti: ‘We zijn allemaal middelmatige zondaars.’ En ook: ‘De macht verslijt degene die haar niet heeft.’

De trailer van ‘Il Divo’
http://youtu.be/cw-qm-liCPA