Italiaanse debutant Puccio verrast eigen Sky-ploeg met roze trui

Team Sky heeft gisteren de tweede Giro-etappe gewonnen. De Engelse ploeg van kopman Bradley Wiggins had 22.05 minuten nodig voor de 17,4 kilometer lange ploegentijdrit op het eiland Ischia.

Het Spaanse Movistar had negen seconden meer nodig en werd tweede. Astana, met de Italiaanse favoriet Vincenzo Nibali, klokte als nummer drie een tijd van 22.19. Zijn landgenoot Salvatore Puccio (Sky) neemt de roze trui over van Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step), die zaterdag in Napels de sprint won in de eerste rit.

Blanco Pro Cycling was de beste Nederlandse ploeg op de achtste plaats, met een tijd van 22.33 minuten. Zes seconden daarachter werd Vacansoleil-DCN negende. Argos-Shimano had 23.18 minuten nodig voor de tijdrit en finishte in de achterhoede.

De 23-jarige rozetruidrager Puccio rijdt voor het tweede jaar in de Sky-ploeg. In 2011 won hij de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Sky wilde eigenlijk dat de Italiaanse kampioen tijdrijden Dario Cataldo het roze zou pakken, maar debutant Puccio was in de eerste etappe hoger geëindigd dan zijn landgenoot (33ste) en hoefde in de ‘technische’ ploegentijdrit niet te lossen bij de beste renners van zijn ploeg. „Ik moet het team bedanken voor dit geweldige moment”, zei hij na afloop tegen cyclingnews.com. „Dit is mijn eerste Ronde van Italië, het lijkt me prachtig om het roze een paar dagen te dragen.”

In de openingsetappe met start en finish in Napels (156 kilometer) maakte Mark Cavendish zaterdag zijn favorietenrol waar. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step won en kreeg daardoor de eerste roze trui om zijn schouders. De Italiaan Elia Viviani en de Fransman Nacer Bouhanni strandden op de plaatsen twee en drie.

Cameron Wurf mocht zich tijdens de plaatselijke rondjes in Napels tonen aan het publiek. De Italiaan van Cannondale reed eerst samen met Giovanni Visconti en later solo aan kop. Maar de sprintersploegen lieten zich de kans voor het roze te strijden niet ontnemen en haalden Wurf in. Door een valpartij in de slotfase was het gros van de sprinters op slag kansloos. Cavendish, Viviani, Bouhanni, Giacomo Nizzolo en Matthew Goss ontsprongen de dans. In de sprint leek Viviani te winnen, maar Cavendish kwam op het laatste moment voorbij. Voor de Brit was het alweer zijn elfde ritzege in de Giro.