Huldiging Ajax // Tientallen arrestaties in centrum van Amsterdam

Tientallen arrestaties wegens verstoring van de openbare orde, twee gewonde agenten door rondvliegend glas en vuurwerk. Toch vond de Amsterdamse politie volgens een persbericht dat de huldiging van landskampioen Ajax „vooral feestelijk, veilig en ordentelijk” was verlopen.

De arrestaties vonden niet plaats bij de Arena, waar selectie en staf van Ajax gehuldigd werden, maar op en rond het Leidseplein. De ‘harde’ Ajax-supporters van Vak 410 hadden vooraf laten weten dat zij de officiële huldiging bij het stadion zouden boycotten uit protest tegen het besluit van burgemeester Van der Laan om het kampioensfeest uit de binnenstad te weren.

Kennelijk voelden zij zich daardoor op het Leidseplein verantwoordelijk voor de openbare orde, want toen zo rond half zes hier en daar opstootjes uitbraken, waren de brede mannen in supporterstenue er steevast eerder bij dan de arrestatieteams van de politie. Met succes. De opstootjes bleven beperkt: dit waren geen supportersrellen, maar uit de hand lopende ruzies. En elke vechtpartij leidde tot gezang op het plein: ‘Joden! Joden!’. nrc

Titel verdienste De Boer: pag. 10