Hollands netwerk wiettelers in Spanje opgerold

Nederwiet kan ook uit Zuid-Spanje komen. Dat is dit weekeinde gebleken bij een grootscheepse politieactie aan de Costa del Sol. Hierbij werd een door Nederlanders opgezet netwerk opgerold dat in en rond Málaga op industriële schaal wiet kweekte, bestemd voor Hollandse coffeeshops. De nationale politie en belastingdienst deden op 22 plaatsen invallen, waarbij vijftien plantages werden gevonden met in totaal ruim 13.000 planten. 21 mensen zijn aangehouden, in meerderheid Nederlanders.

De politie spreekt van „de grootste wietvangst uit de geschiedenis” en „een zeer professionele aanpak”. Het benodigde materiaal werd uit Nederland vrachtwagens naar Zuid-Spanje gereden. Hier werden woonhuizen en boerderijen gehuurd die werden ingericht met rijen planten, afzuiginstallaties en groeilampen.

Bij de operatie is voor het eerst een Europees bevel tot voorlopige beslaglegging ingezet. Hiermee kan justitie ook in een andere lidstaat beslag laten leggen op vastgoed en goederen waarvan de verdenking bestaat dat ze zijn gekocht met crimineel geld. Van de Nederlanders werden dit weekeinde veertien exclusieve auto’s, zes motoren en 23 panden ‘geplukt’, ter waarde van 5,5 miljoen euro. Achttien huizen staan in Nederland.

De Spaanse krant El País voerde gisteren politiebronnen op die de ontdekking een gevolg noemen van het softdrugsbeleid in Nederland. „Coffeeshops mogen wiet verkopen voor gebruik, maar ze mogen dit niet inkopen en ze mogen niet meer dan een halve kilo op voorraad hebben”, schrijft de krant. „Het is deze tegenstrijdigheid die leidt tot oplossingen zoals in Málaga.”

Spanjaarden blowen volgens Europese drugsstatistieken overigens meer dan Nederlanders. Maar ze gebruiken liever hasj uit het nabijgelegen Marokko dan wiet. Deze maand werden twee grote transporten onderschept: 32 ton in Algeciras en zaterdag 52 ton nabij Córdoba.

    • Merijn de Waal