Fans Galatasaray dromen over komst Robben

Galatasaray van Wesley Sneijder greep gisteren opnieuw de Turkse titel. Het stadion stond op zijn kop. Met dank aan preses en geldschieter Aysal.

Istanbul. - ‘Arena, vanavond’, kopt een Turkse zondagskrant simpel. Daaronder een foto van de belangrijkste Galatasaray-spelers, inclusief de in de winterstop overgekomen Nederlandse international Wesley Sneijder. Met zeven punten voorsprong op nummer twee Fenerbahçe en nog drie duels te gaan kan het kampioenschap de club uit het Europese deel van Istanbul bijna niet ontgaan.

Uren voor de wedstrijd wordt op straat in Istanbul (thuishaven van de drie Turkse topclubs Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas) dan ook al gezongen en geproost. De rood-geel geklede Galatasaray-supporters schromen niet de afgang van rivaal Fener daarbij te benoemen. Al feestend gaan ze aan het begin van de avond naar het stadion, zo’n tien kilometer buiten het centrum van de stad. Een saaie eerste helft (ruststand 1-0) deert hen niet, en in de tweede helft krijgen ze meer waar voor hun geld. Het wordt 4-2. Met twee treffers van clubtopscorer Burak Yilmaz en twee doelpunten van middenvelder Inan zijn de Turkse spelers de helden van de dag, in een team waarvoor recentelijk ook grootverdieners als Sneijder, de Ivoriaanse international Didier Drogba en vorig jaar (op huurbasis) de Braziliaan Felipe Melo werden aangetrokken.

De supporters springen, zwaaien met sjaaltjes en zingen de hele wedstrijd door. Het feest gaat daarna door op en rond het Taksimplein, in het hart van de stad, waar vorige week op de Dag van de Arbeid nog rellen plaatsvonden. Ook nu is de ME in groten getale aanwezig, maar ondanks de fakkels, toeterende auto’s en hossende supporters bovenop het monument voor de oprichting van de Republiek, is het niet nodig in te grijpen.

De populariteit van geldschieter en voorzitter Ünal Aysal is groot. Hij contracteerde bij zijn komst in 2011 trainer Fatih Terim, die zijn hele leven voor Galatasaray speelde, en beloofde de supporters een terugkeer naar de Europese top. Met de tweede landstitel op rij en het nu behaalde record van negentien titels is de club op de goede weg.

Maar de supporters willen meer en geruchten over de komst van Arjen Robben worden door hen met veel enthousiasme aangehaald. Hoewel Robben zelf onlangs te kennen gaf daar „in principe” niet voor te voelen, dromen de fans nu al van een stunt in de Champions League.

    • Marie-Louise Schonewille