Echtgenoot Hirsi Ali hekelt econoom Keynes als 'homoseksueel'

Blijkbaar moet een goede econoom, volgens Harvard-hoogleraar Niall Ferguson, heteroseksueel zijn en kinderen hebben, om over de toekomst te kunnen oordelen.

Ferguson, ook de man van de voormalige VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, was op een congres in Californië gevraagd commentaar te geven op de uitspraak van de invloedrijke Britse econoom John Meynard Keynes dat „we op de lange termijn toch allemaal dood zijn”. Ferguson stelde dat Keynes zich niet druk maakte om de toekomst omdat hij homoseksueel was en geen kinderen had.

Dit weekend heeft de hoogleraar zijn excuses aangeboden. Op zijn website zegt hij niet „homofoob” te zijn. „Het punt dat ik maakte in mijn presentatie was dat op de lange termijn onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen leven en dat zij met de gevolgen van onze economische daden moeten leven.”

Ferguson schrijft verder dat zijn meningsverschillen met de economische filosofie van Keynes nooit iets te maken gehad met seksuele geaardheid van de Britse econoom. De econoom pleit in zijn theorie voor investeringen in plaats van bezuinigingen tijdens een crisis.

De beschuldiging over homoseksualiteit is opmerkelijk: Keynes was getrouwd met de Russische ballerina Lydia Lopokova. Ferguson noemt zijn opmerkingen „dubbel stom” omdat hij vergat dat zij een miskraam had.