DWDD verhuist naar Nederland 1

De wereld draait door verhuist naar Nederland 1. Het tweede net krijgt een dagelijks interviewprogramma van 25 minuten, om half negen. En op Nederland 3 komen – in plaats van DWDD – een dagelijkse dramaserie en een magazine voor jongeren. Mogelijk van BNN. Dat zijn drie van de belangrijkste wijzigingen in de programmering van de publieke omroep vanaf 1 januari.

Die programmering is de eerste waarin de bezuinigingen op het mediabudget duidelijk te zien zijn. Vanaf volgend jaar gaat het budget, zoals eerder aangekondigd, van circa 900 miljoen euro omlaag: 50 miljoen in 2014, 100 miljoen in 2015 en 200 miljoen in 2016. Daar bovenop komen mogelijk extra bezuinigingen vanaf 2016 van 100 miljoen. De publieke omroep gaat meer (buitenlandse) programma’s aankopen (fictie en non-fictie), minder programma’s uitzenden (bijvoorbeeld geen thema-avonden meer), en langere series programmeren.

Met het nieuwe programmaschema – waarop omroepen nog tot eind deze week kunnen intekenen – kiest de publieke omroep ook nadrukkelijker voor de prioriteiten die koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) begin dit jaar stelde. Zo worden onder meer journalistieke programma’s, Nederlandstalig drama, documentaires, kennis en cultuur zoveel mogelijk ontzien, zei bestuursvoorzitter Henk Hagoort begin dit jaar. Voorbeeld is een wekelijks programmaslot voor documentaires op maandag, niet aan de ‘rand van de nacht’ maar primetime.

    • Jan Benjamin