Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De wereld draait door per 1 januari te zien op Nederland 1

Matthijs van Nieuwkerk is met De wereld draait door vanaf 1 januari op Nederland 1 te zien.
Matthijs van Nieuwkerk is met De wereld draait door vanaf 1 januari op Nederland 1 te zien. Foto ANP / Freek van Asperen

De wereld draait door verhuist naar Nederland 1. Het tweede net krijgt een dagelijks interviewprogramma van 25 minuten, om half negen. En op Nederland 3 komen – in plaats van DWDD – een dagelijkse dramaserie en een magazine voor jongeren, mogelijk van BNN. Dat zijn drie van de belangrijkste wijzigingen in de programmering van de publieke omroep vanaf 1 januari die NPO-topman Gerard Timmer voorstelt.

Die programmering is de eerste waarin de bezuinigingen op het mediabudget duidelijk te zien zijn. Vanaf volgend jaar gaat het budget, zoals eerder aangekondigd, van circa 900 miljoen euro omlaag: 50 miljoen in 2014, 100 miljoen in 2015 en 200 miljoen in 2016. Daar bovenop komen mogelijk extra bezuinigingen vanaf 2016 van 100 miljoen. De publieke omroep gaat meer (buitenlandse) programma’s aankopen (fictie en non-fictie), minder programma’s uitzenden (bijvoorbeeld geen thema-avonden meer), en langere series programmeren.

Met het nieuwe programmaschema – waarop omroepen nog tot eind deze week kunnen intekenen – kiest de publieke omroep ook nadrukkelijker voor de prioriteiten die koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) begin dit jaar stelde. Zo worden onder meer journalistieke programma’s, Nederlandstalig drama, documentaires, kennis en cultuur zoveel mogelijk ontzien bij de bezuinigingen, zei bestuursvoorzitter Henk Hagoort begin dit jaar. Een voorbeeld is een wekelijks programmaslot voor documentaires op maandag, niet aan de ‘rand van de nacht’ maar primetime.