De grootste schade zit in het hoofd van Taeke Taekema

Regerend landskampioen Amsterdam mist dit jaar de play-offs. Behalve zijn driehonderdste treffer heeft sterspeler Taeke Taekema niets te vieren.

Zittend op de reservebank, met een bidon in de hand en zijn zwarte trainingsjas al aan keek hij naar de aftocht van zijn club Amsterdam.

Taeke Taekema (33) had zich tien minuten voor het eindsignaal laten wisselen in de thuiswedstrijd tegen koploper Oranje Zwart (4-6). Het duel was toen beslist. Amsterdam, de laatste twee jaar landskampioen, slaagde er derhalve niet in zich te plaatsen voor de play-offs. Die tickets zijn voor Oranje Zwart, Bloemendaal, Rotterdam en Kampong, dat zich gisteren definitief verzekerde van het laatste plekje in de eindstrijd van de competitie.

Voor Amsterdam rest slechts het finaleweekend van de European Hockey League, over twee weken op het terrein van Bloemendaal. „Een troostprijs”, zo zei Floris Evers, de aanvoerder van Amsterdam. „Maar wel één waar we vol voor gaan met z’n allen.”

Toch was er na afloop van het duel met Oranje Zwart voldoende aanleiding om een gesprek aan te knopen met strafcornerspecialist Taekema. Items genoeg. Zijn herwonnen spelvreugde na een dubbele nekhernia bijvoorbeeld. Of het „rampseizoen”, zoals coach Taco van den Honert het noemde, van zijn club Amsterdam. En, persoonlijker van aard: de 2-3, vlak voor rust gescoord uit een strafcorner, betekende de driehonderdste treffer van Taekema in de hoofdklasse. Alleen Roderick Weusthof (321 doelpunten) van Kampong scoorde vaker op het hoogste niveau.

Maar Taekema wenste na afloop geen commentaar te geven. „Ik geef geen interviews meer.” Hij vindt dat hij de afgelopen tijd door sommige journalisten verkeerd is geciteerd. „Alles wat ik zeg, wordt verdraaid of uit zijn verband getrokken. Ik heb daar geen zin in”, zei hij, en liep recht in een kluwen handtekeningjagers.

Het was niet bepaald het seizoen van Taekema. Eerst een knieblessure, toen een dubbele nekhernia, waardoor hij ook nog eens twintigduizend euro misliep door de lucratieve India Hockey League aan zich voorbij te moeten laten gaan.

Maar de grootste schade zit misschien wel in het hoofd van Taekema. Veel valt te herleiden naar de Olympische Spelen in Londen, waarvoor bondcoach Paul van Ass hem eerst uit de selectie gooide, er toen weer bij haalde en vervolgens alsnog thuisliet – in tegenstelling tot Teun de Nooijer. Het zorgde voor een onherstelbare breuk.

Extra pijnlijk voor Taekema: het WK hockey, volgende zomer in Den Haag, zal hij vermoedelijk ook moeten missen, omdat Van Ass vorig jaar zijn contract met twee jaar verlengde bij de hockeybond.

Taekema doet er sindsdien het zwijgen toe. Wijselijk? Onprofessioneel? Binnen het bestuur van hockeyclub Amsterdam zien ze hun speler het liefst zo snel mogelijk weer in de publiciteit treden. Al is het alleen maar om aan te geven dat er destijds op een onmenselijke, zo niet asociale manier met hem is omgegaan door Van Ass. „Maar hij zal dat zelf naar buiten moeten brengen”, zegt een prominent lid van de club.

Coach Van den Honert heeft zijn strafcornerspecialist node gemist deze hockeyjaargang. „Zijn corner is natuurlijk een wapen, maar belangrijker nog is dat we zijn ervaring misten”, meent de coach.

Taekema was namelijk niet enige die ontbrak. Ook doelman Klaas Veering, Geert-Jan Derikx, Kristiaan Timman (allen gestopt), Floris Evers (wereldreis) werden gemist in de eerste competitiehelft, waarin Amsterdam veel te veel punten verspeelde. „We hebben de play-offs al vóór de winterstop verspeeld”, analyseert Van den Honert. „In sommige wedstrijden misten we zeventig jaar hoofdklasse-ervaring. Dat vang je niet zomaar op.”

Gisteren werd de Spanjaard Santi Freixa rust gegund met het oog op de European Hockey League.

Wat ook meespeelde voor Amsterdam, is dat er nog nooit zoveel punten nodig waren voor een plaatsje in de play-offs. Kampong, de nummer vier, plaatste zich met liefst vijftig punten. De kloof tussen de beste vijf teams en de overige clubs lijkt steeds groter te worden. Kenners, zoals oud-international Jacques Brinkman, zien dat gat niet snel kleiner worden.

Of Taekema ook volgend seizoen nog te bewonderen zal zijn in het shirt van Amsterdam? Niemand weet het. Zijn contract loopt na dit seizoen af, en beide partijen hebben aangegeven na het finaleweekend van de European Hockey League met elkaar om de tafel te gaan zitten. Van den Honert wil graag door met Taekema, omdat zijn corner en ervaring nog van grote waarde zijn voor Amsterdam. „Maar hij moet natuurlijk wel gemotiveerd en fit zijn.”

Taekema liet ook gistermiddag zijn waarde weer zien. Hoewel Amsterdam er qua veldspel nauwelijks aan te pas kwam tegen Oranje Zwart, is er in ieder geval één zekerheid in een team met Taekema: een uitstekende strafcorner. Zijn eerste poging was meteen raak. Verder gaf Oranje Zwart vrijwel niets weg. De Brabantse ploeg is favoriet voor de landstitel die Amsterdam zeker niet zal prolongeren.