Best of the rest, met dank aan Feyenoord

PSV tweede // Door de nederlaag van Feyenoord is PSV zeker van de tweede plaats Geen landstitel dus, maar de Champions League lonkt

Voor trainer Dick Advocaat is het een verloren seizoen geweest in Eindhoven, maar voor PSV biedt de tweede plaats zowel in sportief als financieel opzicht perspectief. Voor de honderdjarige voetbalclub lonkt de Champions League met de daarbij behorende miljoenen euro’s aan startgeld. Als PSV donderdag de beker verovert en zich via de voorrondes voor het belangrijkste Europese bekertoernooi plaatst, dan krijgt het jubileumjaar toch nog een beetje glans. Feyenoord en Vitesse zijn veroordeeld tot het voorportaal van de Europa League. Ze mochten lang op meer hopen. Maar daar bleef het bij.

PSV zette vooraf hoog in door het kampioenschap als heilig doel te beschouwen. Feyenoord en Vitesse golden slechts als outsiders voor de landstitel. Nadat Ajax de kampioensrace voortijdig had beslist, ontstond een crisissfeer in Eindhoven. In Rotterdam en Arnhem werd niet serieus getreurd. Voor Feyenoord en Vitesse zou een tweede plaats al een hoofdprijs zijn. Zo leek het een spannende strijd tussen drie clubs te worden, maar het predicaat best of the rest ging nog voor de laatste speelronde naar PSV dat gisteren met 4-2 van NEC won. Feyenoord en Vitesse gingen respectievelijk bij ADO Den Haag (2-0) en RKC Waalwijk (3-2) onderuit.

Als ploeg toonde PSV tegen NEC opnieuw zijn sterke en zwakke kanten. Het elftal van Advocaat voerde de seizoensproductie op tot 102 goals, maar de wankele defensie raakte ook gisteren weer het spoor bijster en moest dit seizoen veertig doelpunten incasseren. Deze instabiliteit kostte PSV de titel en zorgde voor onrust in alle geledingen van de club. Ronald Koeman probeerde de afgelopen weken met prikkelende opmerkingen PSV nog verder de put in te praten, maar de coach van Feyenoord verloor het spelletje blufpoker en liet zich gisteren afbluffen door ADO. Vitesse bezweek tegen RKC zoals wel eerder dit seizoen onder de druk.

PSV heeft met het veroveren van de tweede plaats in één klap een hoop rust teruggebracht. De clubleiding van PSV stond onder grote druk. In de wandelgangen spraken oud-bestuurders en commissarissen al over het wegsturen van algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands indien de club ook de tweede plaats mis zou lopen. Hans van Breukelen, de enige commissaris met een voetbalverleden, wil dat PSV terugkeert naar de basis. De oud-doelman sprak onder anderen met voormalig PSV-coach Guus Hiddink over een koerswijziging die de club zou moeten ondergaan.

Feyenoord – dat voor het laatst kampioen werd in 1999 – keerde de afgelopen twee seizoenen onder leiding van Ronald Koeman terug in de Nederlandse top. Vorig seizoen werd de tweede plek van de Rotterdamse club gevierd als een hoofdprijs, maar bij een derde of vierde plaats zal de Coolsingel leeg blijven. Feyenoord is het minimaal aan zijn stand verplicht om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Vitesse voegde zich onder de Georgische eigenaar Merab Jordania bij het rijtje titelkandidaten. De Arnhemse club ging het aftakelende FC Twente in de hiërarchie voorbij. Feyenoord en Vitesse moeten volgende week nog vol aan de bak in de strijd om de derde plaats. Dat blijft Advocaat en PSV bespaard.

    • Koen Greven