Beierse politici van nepotisme beschuldigd

De Duitse regering is, vijf maanden voor de Bondsdagverkiezingen, fors gedaald in opiniepeilingen door een schandaal binnen de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Prominente CSU-politici hebben familieleden in dienst op kosten van de overheid. Sinds 2000 is het verboden echtgenoten, kinderen, neven of nichten, broers of zussen als assistent of secretaris te hebben.

CSU-leider Horst Seehofer wil dat betrokken partijgenoten het geld terugbetalen. Met Bondsdag- én deelstaatverkiezingen in aantocht, kan hij zich geen schandaal veroorloven. De regering-Merkel wordt toch al laksheid verweten in verband met een belastingschandaal rond de voorzitter van voetbalclub Bayern München, Uli Hoeness, die nauwe banden had met CDU en CSU.

De Beierse minister van Justitie Beate Merk heeft een kleine 40.000 euro teruggestort in de staatskas, haar collega van Cultuur wil 34.000 euro terugbetalen. Eduard Nöth heeft zijn kandidatuur voor de deelstaatverkiezingen ingetrokken nadat bleek dat zijn vrouw en twee dochters de afgelopen 13 jaar voor hem hebben gewerkt. Anderen overwegen om het geld aan een goed doel te geven.

De SPD eist het aftreden van bewindslieden. Maar de oppositiepartij kan geen vuist maken omdat ook enkele van haar leden familie in dienst hadden. (Reuters)