Bayern móét na twee verloren finales, Borussia mág

Bundesliga // De topper tussen Borussia en Bayern dit weekend was de generale repetitie voor Champions League-finale Iedereen is bezig met de eindstrijd Voor Bayern is winst een halszaak, voor Borussia niet

Supporters of Borussia Dortmund cheer during their German first division Bundesliga soccer match against Bayern Munich in Dortmund May 4, 2013. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050. REUTERS

Twee oudere mannen zitten op een bankje op de zonovergoten Markt in Dortmund. Om hen heen zijn de terrasjes bevolkt met mannen en vrouwen in de gele shirts van Borussia Dortmund, de lokale voetbaltrots. Het tweetal spreekt over de wedstrijd van die avond, Borussia tegen Bayern München. Dat is Schwarz-Gelb tegen Schwarzgeld, grappen ze, verwijzend naar de belastingaffaire van Bayern-voorzitter Uli Hoeness.

De topper van zaterdagavond in de Bundesliga gaat in feite nergens meer over. Bayern is al enkele weken kampioen, Borussia wordt zo goed als zeker tweede. Maar omdat beide teams over drie weken in Londen op Wembley ook in de finale van de Champions League tegenover elkaar staan, is de belangstelling groot. Rond het stadion wordt gebedeld om kaartjes.

Ondanks de rivaliteit vormt het geen enkel probleem dat de twee supportersgroepen, met opvallend veel vrouwen, door elkaar krioelen voor de toegangspoorten. In de metro bespreekt een Borussia-fan met een Bayern-aanhanger de kaartverkoop voor de wedstrijd in Londen. FC Schalke 04 uit het naburige Gelsenkirchen is de echte rivaal van Borussia, zegt de 26-jarige Lutz Löher-Wieneke, die een halve liter Dortmunder Kronen-bier drinkt op de Markt. „Met het rood van Bayern kom je nog wel weg, maar je kunt je hier niet vertonen in het blauw van Schalke.”

Even verderop zit de in het geel gehulde blondine Katrin Kuhlmann (24) aan één tafeltje met een vriend in een rood Bayern-shirt, Nicolas Toelge (26). Ze hebben elkaar ontmoet in Australië. Nu is Toelge over uit München om Kuhlmann te bezoeken – en de wedstrijd bij te wonen natuurlijk. Kuhlmann: „Ik neem hem mee naar het neutrale vak. Wel heb ik hem aangeraden om een vest te dragen over zijn Bayern-shirt.” Heb ik ook, zegt Toelge. Hij toont een vest met een Bayern-logo.

Vriendschap alom, maar de Dortmund-fans hebben wel een grote frustratie: ‘hun’ aanvallende middenvelder Mario Götze verkast deze zomer voor 37 miljoen euro, uitgerekend naar Beieren. Kuhlmann draagt een zwart vest over haar Borussia-shirt, om de naam van Götze te verbergen. En de fanatieke Borussia-fans ontvouwen een spandoek op de Gelbe Wand, de kolossale staantribune in het Signal Iduna Stadion: „Het streven naar geld toont hoeveel hart men werkelijk heeft... Smeer ’m, Götze!”

Want ja, geld is het grootste verschil tussen Borussia en Bayern. De twee finalisten in de Champions League spelen beide modern, aantrekkelijk voetbal, met aansprekende voetballers die deels afkomstig zijn uit de eigen jeugd. Maar Bayern is twee keer zo groot. In de woorden van Dortmund-trainer Jürgen Klopp: „Als Bayern elke basisspeler vervangt, hebben ze nog een team dat kampioen kan worden. Dat hebben wij niet.”

Borussia ging in 2004 bijna failliet, maar ook toen werd het team gesteund door tienduizenden mensen. De arbeidersmentaliteit van vroeger, toen de fans op zaterdag vanuit de mijnen naar het stadion gingen, bestaat volgens Lutz Löher-Wieneke nog steeds. „De fans kunnen het Borussia vergeven als het verliest, als de spelers maar alles geven.”

Ook Bayern-fan Jürgen Bors (36), een brede man met baard, is onder de indruk van de supporters van de tegenstander. „Hier in het Roergebied is voetbal een religie. Dat is bij ons in Beieren niet het geval.”

De inzet voor de finale in de grootste Europese clubcompetitie is duidelijk: Bayern moet, Borussia mag. Zeker na de verloren finales van 2010 en 2012 is winst van de Champions League een halszaak in München. Zoals een aangeschoten Borussia-fan in de metro het verwoordt: „Ze hebben een prachtseizoen, met record na record, maar als wij op 25 mei van ze winnen, gaat hun hele seizoen im Arsch.” Van zijn eigen team had hij daarentegen nooit verwacht dat het de finale zou halen. Winst is alleen maar mooi meegenomen.

Als Bayern-doelman Manuel Neuer deze zaterdag het veld betreedt om zich op te warmen, wordt hij snerpend uitgefloten door de twintigduizend man op de ‘gele muur’ tegenover hem. Neuers dienstverband bij Bayern kan hem nog wel worden vergeven; zijn verleden bij aartsrivaal Schalke des te minder.

Een van de fanatici, de 25-jarige Zwitser Robert Kressig, zegt dat hij bij zijn debuut op die staantribune „een omaatje van tachtig” negentig minuten lang heeft horen zingen en met vlaggen zien zwaaien. „Toen was ik verkocht.”

Deze zaterdag zien Kressig en de 80.644 andere supporters niet de sterkste elftallen op het veld. Klopp en zijn Bayern-collega Jupp Heynckes willen elkaar niet wijzer maken, spelers laten rusten en anderen een kans geven. De wedstrijd eindigt in 1-1, door een schitterende volley van rechtsback Kevin Großkreutz namens de thuisploeg en een kopbal van Bayern-spits Mario Gomez.

Op de persconferentie na afloop simuleren de trainers wat onenigheid. Jupp Heynckes (67) noemt de 45-jarige Klopp „een temperamentvolle jonge collega”. De vraag was of Klopp het woord Arschloch in de mond had genomen bij een opstootje rondom de rode kaart voor de Braziliaanse Bayern-verdediger Rafinha. Met zijn karakteristieke charme ontwijkt Klopp kritische vragen van Duitse journalisten. Geen vragen over de wedstrijd. Iedereen is bezig met dat andere, veel belangrijkere partijtje tussen de clubs. De wegstromende Borussia-fans bezingen na afloop niet de spelers van hun favoriete team. Uit de kelen klinkt slechts: Finaaaale!

    • Derk Walters