Asielzoekers op Schiphol in hongerstaking

Foto ANP / Evert Elzinga

Een groep asielzoekers in het detentiecentrum op Schiphol is sinds woensdag in hongerstaking. De in totaal 21 asielzoekers protesteren omdat ze als criminelen worden behandeld, zo schrijft dagblad Trouw vanochtend.

De asielzoekers stopten woensdag met eten en drinken. Donderdag hadden ze een gesprek met leidinggevenden van het detentiecentrum maar dat leverde niets op. De asielzoekers zijn nog niet uitgeprocedeerd. De meesten hebben een eerste afwijzing binnen, maar definitief is die nog niet.

Een van de hongerstakers zegt in de krant dat ze niet gebeld mogen worden, hun paspoort moesten inleveren en vingerafdrukken moesten afstaan:

“Ik word behandeld als een crimineel. Maar wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in de krant weten ‘altijd bereid te zijn tot dialoog’. “De IND, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Dienst Terugkeer en Vertrek onderzoeken wat ze voor deze mensen kunnen betekenen zodat ze met hun actie stoppen”, zegt een woordvoerder. De mensen worden intussen scherp in de gaten gehouden.

    • Annemarie Coevert