Ajax is weer een club waar spelers graag naartoe gaan

Ajax kampioen // Frank de Boer werd met Ajax voor de derde keer op rij kampioen Deze landstitel is er een volgens plan De 42-jarige trainer heeft zijn ploeg dit seizoen volledig naar zijn hand gezet

AMSTERDAM - ajax Amsteram Arena . COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE
AMSTERDAM - ajax Amsteram Arena . COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE

Tuurlijk, er is bij deze derde landstitel op rij iets van routine ingeslopen bij de huldigingsceremonie. De uitzinnige taferelen van 15 mei 2011, toen de dertigste landstitel van Ajax op de laatste speeldag veiliggesteld werd in een hunkerende Arena, zullen „waarschijnlijk nooit meer geëvenaard worden”, zei Frank de Boer. „Maar”, zo verklaarde de trainer van Ajax gisteren, half verscholen achter de kampioensschaal die even daarvoor na de 5-0 zege op Willem II aan aanvoerder Siem de Jong was uitgereikt, „als coach ben ik juist het meest tevreden met deze titel”.

Dat is niet eens omdat de 42-jarige trainer zich met de voltooiing van deze trilogie schaart bij Rinus Michels, Louis van Gaal en Guus Hiddink – trainers die drie keer op rij kampioen werden. Deze titel, de 32ste in het bestaan van Ajax, is er een volgens plan. Meer dan de voorgaande twee is dit kampioenschap het resultaat van het meesterschap van De Boer, zo leek de coach zelf tussen de regels door te willen zeggen. Ja, er was het falen van de concurrentie, met name PSV, maar dat was andere jaren ook zo. De Boer putte dit seizoen vooral voldoening uit de vertaling van wat hij voor ogen had naar wat er gebeurde op het veld.

De Boer heeft zijn ploeg volledig naar zijn hand gezet. Weg zijn lastige jongens, non-conformisten als Theo Janssen en Mounir El Hamdaoui. Het team doet steeds vaker wat hij wil, voert uit hoe hij het bedacht heeft en niemand zeurt. De Boer: „We zijn in alle wedstrijden dominant geweest dit seizoenen, de prestatiecurve is heel constant. Natuurlijk hebben we ook mindere wedstrijden gespeeld, maar we zijn nooit door een ondergrens gezakt.” En dat laatste is in de eredivisie tegenwoordig het maximale wat je kunt vragen.

Met dat simpele gegeven, elke wedstrijd gewoon doen wat er van je gevraagd wordt, hebben de spelers van Ajax de essentie van professionalisme begrepen. Met minder neemt de coach ook geen genoegen. Het was de tweede wedstrijd van het seizoen, uit bij NEC op een van de warmste dagen van deze eeuw, toen hij zijn elftal tijdens een drinkpauze uitkafferde omdat Ajax bij een 5-0 voorsprong een tegendoelpunt had toegestaan. De schoolklas luisterde, niemand lachte om die brullende man.

Na die wedstrijd in Nijmegen vertrokken Janssen en Gregory van der Wiel, terwijl Jan Vertonghen en Vurnon Anita kort ervoor al naar de Premier League waren verhuisd. Bleef over: een ensemble zonder sterren. De Boer haalde gisteren zijn schouders op toen hem gevraagd werd naar exceptionele spelers in zijn team. „In 1995 [toen Ajax de Champions League won] hadden wij ook niet het idee dat we veel uitschieters in de selectie hadden. Als je ziet naar welke clubs die spelers zijn uitgewaaierd, bleken ze toch exceptioneel te zijn.”

Dat waren andere tijden, en dat weet De Boer ook wel. Eén of twee internationale topspelers heeft Ajax nu in de selectie – misschien. De toekomst zal uitwijzen hoe ver de Denen Christian Eriksen en Viktor Fischer het kunnen schoppen. Ajax gebruikte dit seizoen 33 spelers, meer dan enige andere club. Zonder aansprekende topscorer is de club drie keer kampioen geworden. Tekent dat de inwisselbaarheid van Ajacieden anno 2013? Waar zijn die bijzondere talenten die Johan Cruijff cum suis node misten bij Ajax?

Daarop moeten we nog even wachten. Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars zijn die jongens nu 15, 16 jaar en voetballen ze op opleidingscomplex De Toekomst. Deze zomer zal blijken hoe goed de club onder leiding van Overmars het eventuele vertrek van Christian Eriksen, Siem de Jong en Toby Alderweireld kan opvangen. Ajax heeft Adam Maher (AZ) en Marco van Ginkel (Vitesse) op het oog, de meest talentvolle middenvelders van Nederland. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan. Ajax is weer die club die kan zeggen wie het wil hebben. Wie niet wil komen voor het geboden salaris, zoekt het maar uit.

Vleugelspeler Luciano Narsingh koos vorig jaar voor PSV; dit jaar moet het vreemd lopen als Ajax naast Maher grijpt. De Boer: „Ik denk dat mensen hier graag naartoe willen, maar duidelijk is dat wij niet de jackpot bieden.” De coach steunt de soberheid die de directie propageert. „Absurde bedragen betalen we niet. Het moet voor ons acceptabel zijn.”

De Boer, die zelf voor nog eens drie jaar bij Ajax wil bijtekenen, bracht hiërarchie in de eredivisie die op hol geslagen was sinds AZ in 2009 de macht van de traditionele topdrie doorbrak en FC Twente het jaar daarop de eerste landstitel in de geschiedenis won. Nu is Ajax de dominante factor, zeker nu de club voor het eerst onder De Boer op een evenwichtige manier de titel heeft gewonnen. Het is de enige club in Nederland met een begroting van boven de 100 miljoen euro, met bijna structurele inkomsten van de Champions League. Wat is er nog te wensen over voor De Boer en Ajax? „Echt meedoen in Europa.”

    • Bart Hinke