AJAX

1

Ajax is gisteren voor de 32ste keer als eerste geëindigd in de eredivisie. De club won thuis met 5-0 van Willem II en is niet meer in te halen door de concurrentie. Willem II is door de nederlaag gedegradeerd. Ajax is recordhouder met 32 landstitels.

2

Ajax-trainer Frank de Boer is na Ronald Koeman de tweede die als speler én als trainer minstens drie keer kampioen is geworden in de eredivisie.

3

Het is voor het eerst sinds de periode 1994-1996 dat Ajax drie keer achter elkaar kampioen is geworden. Alleen PSV lukte het om twee keer vier seizoenen op rij kampioen te worden.

4

Frank de Boer is de vierde coach die drie keer op rij kampioen is geworden in de eredivisie. Eerder deden Rinus Michels (1966-1968 met Ajax), Guus Hiddink (19871989 met PSV) en Louis van Gaal (1994-1996 met Ajax) dat. En De Boer is de tweede trainer, na Hiddink, die in zijn eerste drie eredivisieseizoenen de titel wint. In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland) presteerde alleen Pep Guardiola dit (2009-2011, met FC Barcelona).

5

Ajax-aanvoerder Siem de Jong maakte gisteren zijn vijfde doelpunt in een kampioenswedstrijd. Hij scoorde in de vorige twee kampioenswedstrijden van Ajax (tegen FC Twente en VVV-Venlo) beide duels twee keer. Oud-spelers Dick van Dijk en Gerald Vanenburg maakten in totaal ook vijf doelpunten in kampioenswedstrijden. Johan Cruijff is topscorer tijdens kampioenswedstrijden in de eredivisie met in totaal zeven goals (zes voor Ajax en één voor Feyenoord). Cruijff deed dat in vier duels, waarvan tussen de eerste en de laatste achttien jaar zat.

2.966

De Boer gebruikte dit seizoen 33 spelers. Siem de Jong maakte als enige iedere wedstrijd vanaf de aftrap mee. Hij speelde in totaal 2.966 van de mogelijke 2.970 speelminuten, meldt VI. Alleen in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle miste hij vier minuten. De Jong is ook topscorer van Ajax, met twaalf doelpunten. Christian Eriksen gaf de meeste assists: dertien maal.