agenda

Britain's Prince Harry (R) speaks with U.S. Marine veteran Aaron Mankin on the deck of the USS Intrepid during his visit to New York June 25, 2010. AFP PHOTO / Pool / Lucas Jackson AFP

Dinsdag 7 mei

In Londen vindt voor de tweede keer een internationale conferentie over Somalië plaats, georganiseerd door de Britse premier David Cameron en de Somalische president Hassan Sheikh Ahmed. Het is een vervolg op de conferentie vorig jaar waar enig optimisme heerste over een einde aan twee decennia oorlog. Toen werd een financiële raad van toezicht opgericht die de geldstromen naar Somalië inzichtelijk moet maken. In Somalië zelf is het nu onrustig.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius begint aan een tweedaags bezoek aan Japan en China. Vorige maand was de Franse president Hollande al in China.

In Washington ontmoet president Obama de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. De twee bespreken handelsbelangen, maar het voornaamste punt op de agenda is de Noord-Koreaanse dreiging.

Woensdag 8 mei

Vanaf vandaag zullen Koerdische strijders van de PKK zich terugtrekken vanaf Turks grondgebied. De duizenden strijders die zich nu nog in Turkije bevinden zullen de grens oversteken naar de kampen van de PKK in Noord-Irak. Met de terugtrekking begint een nieuwe fase in het vredesproces dat een eind moet maken aan 30 jaar strijd tussen de PKK en de Turkse staat.

In het Paleis van Justitie in Milaan staat de hervatting gepland van het proces tegen oud-premier Berlusconi in de zaak Mediaset, waarin de mediamagnaat wordt beschuldigd van miljoenenfraude met belastingen. Volgende week maandag zou de zaak-Ruby hervatten. Daarin moet Berlusconi zich verweren tegen de beschuldigingen dat hij minderjarige meisjes heeft aangezet tot prostitutie. Berlusconi, die niet in het kabinet zit maar achter de schermen veel macht heeft, hoopt dat de nieuwe coalitie tussen links en rechts hem beschermen tegen een veroordeling in de processen tegen hem.

In Kaapstad begint het World Economic Forum voor Afrika, waar komend jaar gemiddeld 5 procent groei wordt verwacht en waar volgens de Wereldbank inmiddels de helft van de 54 landen kan doorgaan voor middeninkomen land. Tegelijk kampt Afrika met fluctuerende de grondstoffenprijzen, toenemende ongelijkheid en zeer hoge jeugdwerkeloosheid.

Donderdag 9 mei

De Britse Prins Harry bezoekt de Verenigde Staten. De prins bezoekt vooral projecten voor oorlogsveteranen en begeleidt een Brits team dat meedoet aan de Warrior Games, een soort paralympics voor oorlogsveteranen. Het is de eerste visite van Harry aan de VS nadat naaktfoto’s van de prins in zijn hotelkamer in Las Vegas zeven maanden geleden de wereld over gingen.

In Moskou neemt president Vladimir Poetin ter gelegenheid van de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 een parade af. Na de val van de Sovjet-Unie werd Overwinningsdag jarenlang zonder militairen gevierd. Poetin herstelde in 2008 het martiale vertoon op het Rode Plein. In Lviv in West-Oekraïne hebben de autoriteiten juist een verbod uitgevaardigd op het gebruik van sovjetsymbolen. In het van oudsher Poolse en Habsburgse Lviv wordt de Sovjet-Unie als bezettingsmacht werd ervaren.

Vrijdag 10 mei

In Londen komen de ministers van Financiën van de G7 bijeen voor periodiek overleg over de mondiale financiële crisis en recessie. In april bleek dat de nieuwe Japanse politiek van stevige stimulering onrust wekte bij de andere leden.

Zaterdag 11 mei

Geplande hervatting van het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak wegens de dood van 900 betogers tegen zijn bewind begin 2011. Dit tweede proces begon in april. Terecht staan ook de oud-minister van Binnenlandse Zaken en zes veiligheidsfunctionarissen. Het eerste proces leidde in juni tot de veroordeling van Mubarak tot levenslang.

Nationale verkiezingen in Pakistan. Het is voor het eerst dat in Pakistan verkiezingen de overgang vormen tussen twee democratisch gekozen regeringen. Vorige maand keerde voormalig militair leider Perfez Musharraf terug om met zijn partij All Pakistan Muslim League (APML) deel te nemen aan de verkiezingen. Rechters hebben de APML echter uitgesloten. Pakistan verkeert in crisis. Velen wijten dat aan de huidige regering. De vraag is of de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari daarop wordt afgerekend en wie profieert. Veel jongeren steunen cricketlegende Imran Khan, die ten strijde trekt tegen corruptie.

Zondag 12 mei

In Bulgarije worden vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. Die zijn in februari afgedwongen door de felle straatprotesten tegen de stijgende armoede en corruptie. Toen werd premier Borisov opgevolgd door een interim-regering. In de peilingen staat Borisov weer op voorsprong, maar afgeluisterde gesprekken waarin hij grove taal gebruikte en waaruit bleek dat hij het optreden van Justitie probeert te beïnvloeden, hebben zijn aanzien beschadigd.