Advocaat hoofdverdachte in zaak neonazi’s wraakt rechtbank

Beate Zschäpe toen ze vandaag de rechtbank binnenkwam.
Beate Zschäpe toen ze vandaag de rechtbank binnenkwam. Foto AFP / Christof Stache

De advocaat van een van de vijf Duitse neonazi’s die worden beschuldigd van een terreurcampagne tegen immigranten heeft vandaag de rechtbank gewraakt. De verdediging van hoofdverdachte Beate Zschäpe is ontevreden over de opstelling van rechtbankpresident Manfred Götzl. Dat schrijft Novum.

Zschäpe’s advocaat is boos dat alleen de verdediging voor het betreden van de rechtzaal is gefouilleerd. Dat is reden om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt de verdediging kennelijk als verdachten, klaagt zij. Het proces, dat vandaag begon en een van de grootste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek is, werd daarop korte tijd stilgelegd.

Update 16.07 uur: Het wrakingsverzoek van de verdediging van de Duitse hoofdverdachte is voorlopig terzijde gelegd. Het strafrecht schrijft voor dat de rechtbank in München op de tweede zitting over de wraking moet beslissen. In afwachting van dat besluit wordt het proces tegen neonazi Beate Zschäpe en vier medeverdachten voortgezet.

Zschäpe en mede-NSU’ers verdacht van tien moorden

De 38-jarige Zschäpe wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. Zschäpe zou haar daden samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt hebben gepleegd. De twee Uwes pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie hen op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach.

Zschäpe is een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De organisatie kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan. Naast Zschäpe staan ook vier andere neonazi’s terecht. Ze worden ervan verdacht de NSU te hebben geholpen.

    • Peter Zantingh