Wijn bij asperges

We hebben er zo lang op moeten wachten, dus laten we alsjeblieft asperges gaan eten. Prachtig alibi bovendien om er wat lekkers bij te drinken. Vermijd hoe dan ook straffe, rode wijnen met veel tannines en ‘eikhoudend’ wit. Maar rood kan wel degelijk. Kies dan bijvoorbeeld een koele, tanninearme, lichte rode bovendien biodynamisch gemaakt Régnié 2012 van Christian Ducroux (€ 14,00; justaddwine).

Voor wie rood drinken toch al te veel thrill seeken is, kan terugvallen op witte Bordeaux  uit 2012 van het ook al zo natuurvriendelijk werkende Château Couronneau (€ 9,75; biowijn.info). Een blend van sauvignon blanc en sauvignon gris die bovendien ook buitengewoon vriendelijk is voor asperges.

Sauvignon blanc is sowieso een liefhebber van de groentestengels. Uit de Loire, uit Nieuw-Zeeland…Laat maar komen dat Limburgse goud. Ook over verdejo uit Rueda en Oostenrijkse Grüner Veltliner heb ik geen klachten. Vooral à la Flamande, met gesmolten boter, gekookt ei, peterselie en een aardappeltje combineert dit duo uitstekend.

Maar is deze receptuur wat al te vegetarisch naar uw zin en drapeert u er ook wat mooie plakken ham op dan dient zich een buitenkans aan om op wijngebied eens zeer verrassend uit de hoek te komen.

Met Cederberg 2012, gemaakt van de Bukettraube. Een van oorsprong Duitse druif die - gevoelig als ie is voor veel voorkomende druivenziektes in een koel en vochtig klimaat -  al lang geleden zijn biezen heeft gepakt richting Zuid-Afrika. Niet dat ie daar nu het hoogste woord voert. Weliswaar telt de Kaap de meeste hectaren met deze druif ter wereld maar meer dan honderd zijn het er niet.

Jaren terug proefde ik eens een modelletje dat hier was verdwaald in de supermarkt. Grappige wijn, en goed genoeg om ‘m positief te beoordelen. Maar die heeft inmiddels al weer het schap moeten verlaten.

Nu is de Bukettraube ook niet bepaald een allemansvriend. Dit soort wit zal met name in de smaak bij vallen bij liefhebbers van Elzasser muscat en/of Argentijnse torrontés.

In het glas is het een en al bedruivigheid. Er zijn lychees. Er is abrikoos en rijpe appel. Een passagierende grapefruit. Mooie zuren. Fijne bitters.

En waar de supermarktbudget-editie nogal wat zoet en plakkerig overkwam, kenmerkt deze wat kostbaardere Cederberg (± € 12,00; Les Génereux) zich daarentegen ook door een geweldige frisheid en een fijn-droge afdronk.

‘Asperge aanhanger’, lees ik terug in mijn proefnotities.

    • Harold Hamersma