Dreigende taal Syrië: na Israëlische agressie is alles mogelijk

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwaait naar het publiek in de nederzetting Pisgat Zeev. Foto Reuters / Ronen Zvulun

Syrië noemt de recente Israëlische luchtaanvallen een “flagrante schending van het internationale recht” die het Midden-Oosten “nóg gevaarlijker” hebben gemaakt. Na deze aanvallen zijn nu alle opties mogelijk, aldus minister Omran al-Zoubi in een verklaring namens de Syrische regering.

De afgelopen dagen heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd boven Syrië. Israëlische functionarissen bevestigden berichten in de Amerikaanse media daarover aan persbureau AP. De aanval van gisteren werd niet bevestigd door Israël.

Israël voerde vandaag een luchtaanval uit bij de Syrische hoofdstad Damascus. Het doelwit zou een lading raketten zijn die op weg was naar de Libanese opstandelingenbeweging Hezbollah. Dat hebben een bron bij de inlichtingendiensten en activisten gezegd, meldt persbureau AP.

Volgens Al-Zoubi zijn de luchtaanvallen het bewijs dat Israël samenspant met Islamitische extremisten die het regime van Assad omver willen werpen.

Obama benadrukte dit weekend dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Amerika Syrië zal binnenvallen met grondtroepen. Als daadwerkelijk blijkt dat het Syrische regime chemische wapens gebruikt, wordt volgens de VS een ‘rode lijn’ overschreden. En wat dan? In theorie zijn er drie opties voor ingrijpen: een militaire inval, een no-flyzone instellen of wapens leveren aan de rebellen. Elke optie heeft voor- en tegenstanders. Lees hier verder.

    • Marije Willems