Regeringscoalitie Maleisië (sinds 1957 aan de macht) wint opnieuw verkiezingen

Premier Najib Razak (C) arriveert in het hoofdkwartier van zijn partij in Kuala Lumpur. Foto AP / Lai Seng Sin

In Maleisië heeft de regeringscoalitie Barisan Nasional bij de verkiezingen een comfortabele meerderheid behaald in het parlement.

Volgens de voorlopige tellingen heeft de coalitie van premier Najib Razak in ieder geval 112 van de 222 parlementszetels binnengesleept, meldt persbureau AP. De driepartijencoalitie van oppositieleider Anwar Ibrahim heeft tot dusver 57 zetels gewonnen. De strijd om de andere zetels is nog niet beslist.

Najib riep alle Maleisiërs op de overwinning van Barisan Nasional te accepteren. “We moeten de wereld laten zien dat we een volwassen democratie zijn”, aldus de premier. Anwar zei de uitslag van de verkiezingen misschien aan te vechten. Volgens de oppositieleider hebben ‘onregelmatigheden’ zijn coalitie meerdere zetels gekost.

Een recordaantal Maleisiërs ging vandaag naar de stembus. Volgens de kiescommissie hebben tien miljoen mensen, zo’n tachtig procent van de kiesgerechtigde bevolking, hun stem uitgebracht.

Sinds de onafhankelijkheid in 1957 regeert de coalitie Barisan Nasional het land. Het is de langst zittende regeringscoalitie van een democratisch land ter wereld. Er was een kans dat Najib Razak de eerste Barisan-leider zou worden die bij verkiezingen geen absolute meerderheid wist te behalen. Barisan Nasional wordt beticht van arrogantie, misbruik van belastinggeld en discriminatie. Maar toch blijft de coalitie de belangrijkste politieke factor.

‘Maleisië was nooit zo welvarend’

Volgens onze correspondent in Zuid-Azië, Melle Garschagen, is Maleisië nooit welvarender geweest, zo schreef hij vrijdag in NRC.

Sinds de Aziëcrisis van 1997/98 is het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking, volgens cijfers van het Internationaal Monetair Fonds, toegenomen van achtduizend tot ruim zestienduizend dollar vorig jaar. De economie groeit met 5,6 procent. Inflatie is beperkt. Armoede is bestreden, de infrastructuur fors verbeterd.

Een nederlaag zou voor de 59-jarige premier Mohammed Najib bin Tun Haji Abdul Razak dan ook een drama zijn geweest. Garschagen:

Regeren zit in zijn bloed. Vader Abdul Razak was de tweede premier van het land, oom Hussein Onn de derde. In 2009 werd Najib Razak premier, zonder mandaat van het volk. Zijn voorganger, moest het veld ruimen omdat Barisan Nasional bij verkiezingen opeens eenderde van de stemmen kwijt was aan de oppositie, een ongekende dreun.

    • Marije Willems