Syrië beschuldigt Israël van raketaanval

De lucht wordt verlicht door explosies van een aanval op een militair onderzoekscentrum. De Syrische staats-tv geeft Israël de schuld.
De lucht wordt verlicht door explosies van een aanval op een militair onderzoekscentrum. De Syrische staats-tv geeft Israël de schuld. Reuters / Reuters TV

De Syrische hoofdstad Damascus kreeg vannacht een raketaanval te verduren op een militair onderzoekscentrum, meldt Reuters. Volgens de Syrische staatstelevisie is de aanval verricht door Israël. De aanval is niet bevestigd door Israël dat gisterochtend wel toegaf een luchtaanval op Syrië te hebben uitgevoerd.

Bij de explosies zouden doden zijn gevallen. Volgens de Syrische staatstelevisie is de aanval “een poging om het moreel van de terroristen te verhogen”. Het Jamraya centrum ligt aan de rand van de stad. In de buurt staat ook veel militair materieel waarmee de opstandelingen tegen president Assad onder vuur worden genomen. Dit zouden beelden van de explosie zijn:

http://youtu.be/i8UxUKoYhs8

Israël heeft het bericht noch ontkend noch bevestigd. “We reageren niet op dit soort meldingen”, zei een militaire woordvoerder tegen persbureau Reuters. Ook de VS weigerde commentaar. Volgens een bron bij de inlichtingendiensten zou het doel een lading raketten zijn geweest die bestemd was voor Hezbollah.

Gisteren werd bekend dat Israël ook al een konvooi met geavanceerde langeafstandsraketten voor de Libanese beweging Hezbollah zou hebben aangevallen. Het ging om Fateh-110-raketten, die een zeer nauwkeurig geleidingssysteem hebben. De raketten zijn van Iraanse makelij en zijn veel beter dan de raketten waar Hezbollah op dit moment over beschikt.

De Israëlische parlementariër Shaul Mofaz, voormalig minister van defensie, weigerde de luchtaanval te bevestigen, maar hij zei wel dat Israël zich grote zorgen maakt dat door de chaos van de Syrische burgeroorlog wapens in handen van moslimextremisten vallen.

“We moeten niet vergeten dat het Syrische systeem uit elkaar begint te vallen en dat Iran en Hezbollah Bashar Assad helpen. Het gevaar bestaat dat wapens bij Hezbollah terechtkomen en dat chemische wapens in handen komen van onverantwoordelijke organisaties als Al-Qaida.”

    • Anouk Eigenraam