PSV officieus verzekerd van ticket CL - RKC veilig na zege op Vitesse

PSV heeft vandaag officieus beslag gelegd op de tweede plaats in de Eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. De Eindhovenaren wonnen thuis met 4-2 van NEC en zagen concurrenten Feyenoord en Vitesse verliezen bij respectievelijk ADO Den Haag en RKC.

Met nog een speelronde te gaan heeft PSV een voorsprong van drie punten op Feyenoord. Omdat het doelsaldo van PSV echter vele malen beter is, kan de tweede plaats de ploeg van Dick Advocaat niet meer ontgaan. PSV heeft een doelsaldo van plus 62, terwijl Feyenoord het met plus 25 moet doen. Vitesse volgt weer op twee punten van de Rotterdammers.

Heel even dreigde het nog mis te gaan voor PSV, toen NEC’er Rémy Amieux een kwartier voor tijd de 2-2 maakte. Een minuut later zette Jeremain Lens de thuisploeg alweer op voorsprong, door een afgeslagen vrije trap binnen te schieten.

Bij rust leidde PSV nog comfortabel met 2-0 door een eigen doelpunt van Daan Bovenberg en een reguliere goal van Ola Toivonen. De treffer van de Zweed was de honderdste competitiegoal van PSV dit seizoen. Na 64 minuten maakte Nick van der Velden de aansluitingstreffer. Het slotakkoord werd twee treffers later nog verzorgd door Jürgen Locadia, die ver in blessuretijd de 4-2 maakte.

Feyenoord verliest bij ADO

Feyenoord bewees zichzelf een slechte dienst door bij ADO Den Haag te verliezen. De 2-0 eindstand was al bij rust bepaald. Na tien minuten scoorde Mike van Duinen de openingstreffer, waarna Danny Holla acht minuten voor rust de marge verdubbelde.

Feyenoord kreeg gedurende de wedstrijd wel kansen om terug te komen, maar Ruben Schaken faalde in het eerste bedrijf tweemaal vrij voor ADO-doelman Gino Coutinho. In de tweede helft leverden kopballen van Graziano Pellè en Lex Immers ook niets op en miste Pellè in blessuretijd nog een zelf versierde strafschop voor Feyenoord.

Vitesse stelde eveneens teleur met een 3-2 verlies bij RKC, dat ruim een uur met tien man speelde na tweemaal geel voor Nourdin Boukhari. Omdat PSV nu vrijwel zeker met het Champions Leagueticket aan de haal gaat, is AZ ook verzekerd van Europees voetbal. De Alkmaarders spelen donderdag de bekerfinale tegen PSV en ongeacht de uitslag daarvan komt het startbewijs voor de Europa League in handen van de ploeg van Gertjan Verbeek.

RKC veilig na zege op Vitesse

RKC Waalwijk speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. De Brabanders wonnen in eigen huis met tien man van elf Vitessenaren: 3-2. Door die zege en de 5-3 nederlaag van Roda JC bij NAC Breda is RKC veilig. Sander Duits schoot in de 73e minuut vanaf de strafschopstip de winnende goal binnen.

Robert Braber en Mart Lieder hadden voor rust gescoord voor RKC, Nourdin Boukhari kreeg tussendoor rood omdat hij te lang bij scheidsrechter Pieter Vink zeurde om een penalty. Na twee minuten in de tweede helft zorgde Jan-Arie van der Heijden op aangeven van Wilfried Bony voor de aansluitingstreffer en Mike Havenaar tekende voor de gelijkmaker.

Roda JC vocht in Breda om de nacompetitie te ontlopen. Dat ging in eerste instantie goed toen Frank Demouge de Limburgers op 1-0 zette. Eric Botteghin maakte al vrij snel gelijk, maar via Roly Bonevacia en Mitchell Donald kwam Roda op 3-1.

Na een klein uur maakte Rick ten Voorde de 2-3 en even later schoot Anthony Lurling van grote afstand de gelijkmaker binnen. Elson Hooi zette een kwartier voor tijd NAC op voorsprong en Lurling zorgde met een fraaie lob ervoor dat ook NAC zich geen zorgen meer hoeft te maken: 5-3.

VVV-Venlo was al zeker van het spelen van nacompetitie en de Limburgers zijn na de voorlaatste speelronde ook zeker van de zeventiende plaats in de eindrangschikking. In eigen huis speelde de ploeg met 0-0 gelijk tegen FC Groningen.

Willem II degradeert direct. De Tricolores verloren in de Amsterdam Arena met 5-0 van Ajax dat daarmee de titel greep.

Deze wedstrijdverslagen werden verzorgd door persdienst Novum.

    • Marije Willems