‘Nog giftige damp in Wetteren - inwoners mogelijk straks naar huis’

Inwoners van Wetteren wordt nog steeds geadviseerd ramen en deuren dicht te houden in verband met giftige dampen, die gisteren vrijkwamen na het ongeluk met een goederentrein.
Inwoners van Wetteren wordt nog steeds geadviseerd ramen en deuren dicht te houden in verband met giftige dampen, die gisteren vrijkwamen na het ongeluk met een goederentrein. Foto AFP / (Belga) Nicolas Maeterlinck

In het gebied rond Wetteren, waar gisteren een groot treinongeluk plaatsvond, hangt nog steeds giftige damp. De brandweer meet in de rioleringen in de ontruimde zone nog altijd een kleine hoeveelheid toxische stoffen. De geëvacueerde inwoners van het plaatsje kunnen daardoor nu nog niet naar huis, maar mogelijk wel later vandaag, melden Belgische media.

Van de 33 gewonden verkeert er niemand nog in levensgevaar. Gisteren ontspoorde een goederentrein die onder andere de giftige stof acrylonitril vervoerde, een chemische vloeistof die zeer brandbaar is. Na enkele explosies brak er brand uit over een afstand van vijfhonderd meter. Er viel een dode. Woningen in de directe omgeving van het getroffen gebied werden ontruimd.

Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren. Foto AFP / (Belga) Benoit Doppagne

Het advies om deuren en ramen gesloten te houden, blijft in Wetteren nog steeds van kracht. In Schellebelle en Serskamp kunnen de maatregelen wel opgeheven worden, daar werd geen toxische stof meer gemeten. Voor de zekerheid heeft de brandweer wel gevraagd om niet te vissen op de Schelde tussen Melle en Dendermonde. Ook alle wateractiviteiten daar zijn verboden.

Het bluswater kwam in de riolering terecht, bij het spoelen van de rioleringen zijn vermoedelijk de giftige dampen vrijgekomen. Het bluswater dat werd opgevangen in bekkens wordt nu overgepompt met behulp van een schip uit Amsterdam dat vanmorgen aankwam.

    • Anouk Eigenraam