Israël verplaatst deel van defensiesysteem naar het noorden

Een batterij van het defensiesysteem de IJzeren Koepel in Haifa, noord-Israël. Foto ANP / Oliver Weiken

Het Israëlische leger heeft in het noorden van het land twee batterijen van het raketverdedigingssysteem opgesteld, die deel uitmaken van het raketschild de ‘IJzeren Koepel’. Dat heeft het leger bekendgemaakt vandaag, meldt AP.

De batterijen werden verplaatst naar het noorden enkele uren nadat Israël volgens Syrië luchtaanvallen had uitgevoerd op een wapentransport in Syrië vannacht en daarbij een militair onderzoekscentrum raakte. Het Hezbollah tv-kanaal al-Manar ontkende dat het centrum Jamraya geraakt was, maar zei dat een militair distributiecentrum geraakt was.

Volgens Israël valt de verplaatsing van batterijen van de IJzeren Koepel onder “continue aanpassingen” die worden verricht, afhankelijk van de situatie. Amos Yadin, voormalig hoofd van de Israëlisch geheime dienst zei dat de aanval een duidelijk signaal is naar Iran, een vriend van Syrië.

“Syrië is een belangrijk onderdeel van het front dat Iran om zich heen heeft gebouwd. Iran is de VS en Israël aan het testen tot hoever het kan gaan.”

Vrijdag viel Israël ook al een lading raketten aan. Het ging om Fateh-110-raketten, die een zeer nauwkeurig geleidingssysteem hebben. De raketten zijn van Iraanse makelij en het wapentransport was vermoedelijk bedoeld voor de Libanese opstandelingenbeweging Hezbollah. Begin dit jaar viel Israël ook al een wapentransport aan waarbij het onderzoekscentrum werd gerakt.

    • Anouk Eigenraam