Geëvacueerden treinongeluk Wetteren toch pas morgen naar huis

Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren.
Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren. Foto AFP via Belga / Benoit Doppagne

De vijfhonderd inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren die na het treinongeluk niet terug hun woning in mochten, mogen pas morgen weer naar huis. Dat heeft gouverneur Jan Briers op een persconferentie gezegd, melden Belgische media.

In het gebied rond Wetteren, waar gisteren een groot treinongeluk plaatsvond, zit nog te veel giftig bluswater in de rioleringen. De brandweer meet in de ontruimde zone nog altijd een kleine hoeveelheid toxische stoffen. De geëvacueerde inwoners van het plaatsje kunnen daardoor nog niet naar huis.

Twitter avatar oost_vlaanderen Oost-Vlaanderen Spoeling riolering #wetteren in opstart - Uit voorzorg geen groenten en fruit uit eigen tuin http://t.co/ZQUfwQ7eNi #treinongeval

De gemeente Wetteren meldt op haar site:

Bedoeling is zo snel mogelijk het rioleringsstelsel van Wetteren leeg te maken en dit na te spoelen. Nadien zullen opnieuw metingen gedaan worden en kan een eventuele begeleide terugkeer van de geëvacueerden bekeken worden.

Van de 33 gewonden verkeert er niemand nog in levensgevaar. Gisteren ontspoorde een goederentrein die onder andere de giftige stof acrylonitril vervoerde, een chemische vloeistof die zeer brandbaar is. Na enkele explosies brak er brand uit over een afstand van vijfhonderd meter. Er viel een dode. Woningen in de directe omgeving van het getroffen gebied werden ontruimd.

    • Marije Willems