Gaddafi-getrouwen komen niet meer aan de bak in overheid Libië

Voorstanders van de wet om functionarissen uit het oude regime te isoleren, betuigen hun steun in de hoofdstad Tripoli. Foto AFP / Mahmud Turkia

Het Libische parlement heeft een wet aangenomen die het voor hooggeplaatste functionarissen uit het oude regime van Moammar Gaddafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge positie binnen de overheid te bekleden. De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Door de wet moeten mogelijk veel huidige leiders binnen de Libische regering, die tientallen jaren geleden deel uitmaakten van het Gaddafi-regime, het veld ruimen, ongeacht de rol die ze speelden tijdens de opstand in 2011. Parlementsvoorzittter Mohammed al-Megarif is een van deze mensen. Hij was vandaag niet aanwezig bij de stemming.

Een woordvoerder van het parlement zei dat er een commissie wordt opgericht om te bestuderen op wie de wet precies van toepassing is, meldt persbureau AP.

    • Marije Willems