Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drukte in coffeeshops Maastricht - weer open voor buitenlanders

Coffeeshop Easy Going was vandaag open voor binnen- en buitenland.
Coffeeshop Easy Going was vandaag open voor binnen- en buitenland. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In geen van de dertien coffeeshops in Maastricht was vanmiddag een plekje te vinden, nu ze ook voor buitenlanders weer de deuren hebben geopend. Dat zegt coffeeshopeigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans tegen persdienst Novum.

Van de gemeente, die dreigde in te grijpen, hebben de coffeeshops niets gehoord.

De coffeeshops hebben de deuren geopend nadat de rechtbank in Maastricht vorige week donderdag oordeelde dat de gemeente coffeeshop Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten toen de eigenaar de regels rond de wietpas niet naleefde. Easy Going had buitenlanders toegelaten in het pand. Hoes had het besluit volgens de rechtbank echter onvoldoende gemotiveerd.

In de uitspraak zagen de dertien coffeeshops in de Limburgse stad een reden om de deuren weer te openen. Dat besloten ze vandaag, op Bevrijdingsdag, te doen. “Er hangt een ontzettend leuke en gezellige sfeer. Een echte Bevrijdingsdagsfeer. Klanten die we een jaar lang de toegang moesten ontzeggen, zitten weer bij te praten”, aldus Josemans.

In totaal zullen vandaag naar schatting van Josemans, eigenaar van Easy Going, zo’n 4500 tot vijfduizend mensen de coffeeshops bezoeken. Net als vroeger, voordat buitenlanders uit coffeeshops moesten worden geweerd, bestaat dat klantenbestand voor ongeveer de helft uit Belgen, een kwart uit Nederlanders en een kwart uit mensen uit andere landen als Duitsland en Luxemburg, denkt de coffeeshopeigenaar. Josemans geeft verder aan dat de straatdealers als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Hoes dreigde met strafrechtelijk optreden

Burgemeester van Maatsricht Onno Hoes waarschuwde donderdag nog dat als de coffeeshops zondag de deuren voor buitenlandse klanten zouden openen, daartegen zou worden opgetreden. Hoes dreigde met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl Hoes via het bestuursrecht bijvoorbeeld een coffeeshop kan laten sluiten.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan vandaag geen informatie te willen verstrekken over de plannen van de gemeente.

“We geven nergens een reactie op. Zodra we iets te melden hebben, laten we dat weten.”