Dodental ingestorte fabriek Bangladesh naar 610

Reddingswerkers halen menselijke resten uit de overblijfselen van de ingestorte fabriek in Bangladesh. Het dodental stijgt nog steeds. Foto AP / Ashraful Alam Tito

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh blijft een week na dato nog steeds stijgen. Het dodental staat inmiddels alweer op 610. Het is niet duidelijk hoeveel lichamen er nog onder het puin van het fabriekspand liggen.

De afgelopen dagen werden er dagelijks rond de twintig lichamen geborgen. Door de hoge temperaturen zijn de stoffelijke overschotten onder het puin gaan ontbinden en zijn veel lichamen nauwelijks nog te herkennen.

Het is nu ruim een week geleden dat het acht verdiepingen tellende bouwwerk in Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, plotseling in elkaar stortte. Het hoofd van het onderzoeksteam zei eergisteren tegen AFP dat vier trillende generatoren vermoedelijk de oorzaak waren. Maar de oorzaak kan ook liggen aan de slechte kwaliteit van de materialen waarmee het gebouw is opgetrokken.

Een dag voor ramp merkte eigenaar Mohammed Sohel Rana dat het pand scheuren vertoonde. Hij belde daarop met een deskundige die verklaarde dat het gebouw moest worden ontruimd. Ook de politie gaf opdracht tot evacuatie van het personeel, maar enkele uren voordat het pand instortte, zei Rana dat het gebouw veilig was en dat iedereen toch weer aan het werk moest gaan.

Rana is opgepakt en wordt vermoedelijk aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hij kan een celstraf van zeven jaar krijgen als hij wordt veroordeeld. Ook zijn er drie eigenaren van enkele kledingfabriekjes aangehouden. Twee overheidsmedewerkers die hun goedkeuring gaven aan het ontwerp van het gebouw gaven zitten ook vast.

De vrouw van een van de omgekomen medewerkers heeft de eigenaar in ieder geval al aangeklaagd voor moord omdat haar man gedwongen zou zijn om te werken.

Een nabestaande treurt om de dood van een familielid dat omkwam bij de instorting van de fabriek. Foto AP / Wong Maye-E

Benetton haalt bakzeil

Kledingmerk Benetton heeft na eerdere ontkenningen dat er sprake was van een connectie met de fabriek nu bakzeil gehaald. In eerste instantie ontkende het kledingmerk dat een van de leveranciers kleding liet maken in de fabriek. Nadat er foto’s van kledingstukken met het merk opdoken, gaf het bedrijf toe dat het een “eenmalige order” had geplaatst. Daarna zei de onderneming dat het “incidenteel” kleding afnam van de fabriek en dat het de leveranciers die met de fabriek werkte al voor de instorting van de lijst verwijderd had.

In een interview met de Huffington Post heeft ceo Biagio Chiarolanza nu gezegd dat “niemand in de industrie zich boven deze tragedie moet voelen staan”. En dat de onderneming financiële steun zal geven aan de nabestaanden wegens de omvang van de tragedie.

    • Anouk Eigenraam