Dertig arrestaties rond huldiging Ajax - ‘feestelijk en ordentelijk’

Ajax-supporters vanmiddag op het Leidseplein. Foto ANP / Remko de Waal

Rond de huldiging van Ajax zijn vandaag in Amsterdam ongeveer 35 voetbalsupporters aangehouden. Twee agenten raakten gewond door rondvliegend vuur- en glaswerk. Een van hen moest voor behandeling naar een ziekenhuis worden overgebracht. De verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

De meeste arrestaties werden verricht wegens verstoring van de openbare orde door bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk, vechtpartijen, opruiing en belediging. Hoeveel arrestanten de nacht in de cel mogen doorbrengen, is nog onduidelijk.

Over de huldiging is de politie tevreden:

Bij de Arena zagen ruim vijftigduizend volgens de politie uitzinnige Ajax-supporters hoe de spelers en staf na de door hun club gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II werden gehuldigd.

Op het Leidse- en Rembrandtplein volgden honderden supporters de kampioenswedstrijd in kroegen. Na de wedstrijd trokken veel supporters van het centrum naar de Arena voor de huldiging. Enkele honderden fans bleven echter op het Leidseplein.

Sommige supporters wilden huldiging boycotten

Na het laatste fluitsignaal trokken echter ook enkele honderden supporters vanuit de Arena naar het Leidseplein. Zaterdag liet een deel van de fanatieke aanhang van Ajax al weten de huldiging vandaag bij de Amsterdam Arena te boycotten. Supporters van het Vak410 gaven op hun website aan na de schaaluitreiking naar het Leidseplein in de hoofdstad te trekken. De huldiging als Ajax kampioen werd vond voorheen altijd plaats in het centrum van de hoofdstad, maar de gemeente wil dat niet meer vanwege rellen in het verleden.

Volgens de politie was het ook op het Leidseplein vooral sfeervol en gemoedelijk. “Aan het eind van de middag leek het iets onrustiger te worden”, aldus de politie. Enkele kleine vechtpartijen konden volgens de politie echter in de kiem worden gesmoord, ‘mede door inzet van de eigen ordedienst van de supportersaanhang’.

    • Marije Willems