Flink druk op bevrijdingsfestival Utrecht - Rutte geeft startsein

Premier Rutte op het bevrijdingsfestival in Utrecht. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht is weer gewoon toegankelijk voor nieuwe bezoekers. De organisatie meldde rond 17.15 uur dat er weer ruimte op het festivalterrein is. Eerder vandaag stond het terrein zo vol dat werd besloten dat er pas weer iemand naar binnen mocht, als een ander naar buiten zou gaan.

Het festival vindt plaats in het volkspark Transwijk. Dit jaar is er ruimte voor achttienduizend mensen; meer dan de afgelopen jaren. De toegang tot het festijn, dat nog tot middernacht duurt, is gratis. Er zijn drie podia met optredens van onder meer Het Goede Doel en John Coffey.

Naast in Utrecht zijn er bevrijdingsfestivals in onder meer Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Rotterdam en Den Bosch. Miss Montreal, Dio en Chef’Special zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en worden met helikopters van het ene naar het andere festival gevlogen.

Rutte geeft startsein bevrijdingsfestivals

Rond 13.00 uur vanmiddag ontstak premier Mark Rutte in Utrecht het bevrijdingsvuur. Daarmee gaf hij het startsein voor de bevrijdingsfestivals die in het hele land zijn georganiseerd.

De vlam werd rond middernacht al ontstoken in Wageningen, waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Estafettelopers verspreidden het vuur over het hele land. Met de vlam die naar Utrecht werd gebracht ontstak Rutte het bevrijdingsvuur op het festival in Park Transwijk.

Voorafgaand aan het ontsteken van het vuur woonde Rutte in de Domkerk de 5 meilezing bij, die dit jaar werd gehouden door oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Het centrale thema van Bevrijdingsdag is dit jaar ‘vrijheid spreekt je aan’.

De nationale viering van de bevrijding wordt vanavond traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig. Ook prinses Beatrix woont het concert bij.

Rutte ontsteekt het bevrijdingsvuur:

    • Marije Willems