Ajax voor de 32ste keer landskampioen

De spelers van Ajax vieren de 32e landstitel na de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Willem II. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax is zojuist voor de 32ste keer in de geschiedenis landskampioen geworden. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 5-0 van Willem II en zijn daardoor niet meer in te halen. Willem II is door de nederlaag in Amsterdam gedegradeerd.

De hele wedstrijd in de Arena was Ajax sterker dan Willem II en al in dertiende minuut nam de ploeg een voorschot op de zege toen Sigthorsson scoorde. Eriksen verdubbelde halverwege de eerste helft de marge, waarna Sigthorsson en Fischer kansen op de derde goal misten.

Na rust waren er weer kansen voor Ajax, maar leek de wedstrijd dood te bloeden. In de 68ste minuut zorgde Fischer op aangeven van Ryan Babel echter alsnog voor de derde treffer. De Jong kreeg in de slotfase een corner tegen zijn knie en bovenarm, waarna Willem II-doelman David Meul opnieuw geklopt was. Willem II dacht aan hands, maar scheidsrechter Danny Makkelie keurde de treffer goed. Hoesen tikte daarna nog de vijfde binenn.

Bekijk onze fotoserie:

Ajax vanaf begin van de competitie sterk

De Amsterdammers mengden zich vanaf het begin van de competitie in de strijd bovenin waarin het tegenstand kreeg van FC Twente, PSV, Feyenoord en het verrassende Vitesse. Op een derde van de competitie stonden Twente en PSV echter respectievelijk tien en negen punten voor. Bij het ingaan van de winterstop was het verschil naar koploper PSV echter nog maar drie punten.

FC Twente zakte na de jaarwisseling snel weg waardoor Ajax met PSV, Feyenoord en Vitesse overbleef voor de titel. PSV had daarin lang het voordeel, maar begin maart nestelde Ajax zich voor het eerst aan kop. Half april stelden de Amsterdammers de titel al vrijwel veilig. Toen werd in Eindhoven met 3-2 van PSV gewonnen.

Door een 1-1 tegen sc Heerenveen hielden PSV en Feyenoord nog even hoop dat er meer mogelijk was dan een tweede plaats. Tegen NAC Breda en Willem II maakte Ajax echter geen fout en dus werd de landstitel geprolongeerd. Ajax wordt later vanmiddag buiten het stadion gehuldigd.

De Boer pakt derde titel op rij

Ajax-trainer Frank de Boer heeft zich met de overwinning vandaag in een illuster rijtje geschaard. De oefenmeester pakte zijn derde titel op rij met de Amsterdamse club. Alleen Rinus Michels en Louis van Gaal deden hem dat voor.

Michels, die Ajax in totaal naar vier titels zou leiden, werd voor het eerst kampioen in het seizoen 1965-1966. Ook de twee seizoenen erna greep ‘De Generaal’ met Ajax de titel. In 1969-1970 won hij zijn vierde titel. Van Gaal werd in 1993-1994, 1994-1995 en 1995-1996 landskampioen met Ajax.

De Boer: hoop dat het nooit ophoudt

Hoppa, in bad met z’n allen:

Feestje bij de fans:

    • Anouk Eigenraam